Nieuws

Jongerenpanel: Pechtold beste politicus van 2013

Jongerenpanel: Pechtold beste politicus van 2013
D66-leider Alexander Pechtold uit Wageningen is door de jongeren uit het 1V Jongerenpanel van tv-programma EenVandaag gekozen tot beste politicus van 2013.
WAGENINGEN - D66-leider Alexander Pechtold uit Wageningen is door de jongeren uit het 1V Jongerenpanel van tv-programma EenVandaag gekozen tot beste politicus van 2013.
Hij kreeg 17 procent van de stemmen.
Op de tweede plaats eindigt PVV-leider Geert Wilders (14%) en derde staat PvdA'er Jeroen Dijsselbloem uit Wageningen (9%). In totaal brachten ruim 1.700 jongeren hun stem uit. De jongeren waarderen Pechtold omdat hij goed is in het debat (39%), duidelijke taal spreekt (29%) en de belangen van jongeren het beste behartigt (22%).
Zoals een deelnemer aan het onderzoek het verwoordt: 'Alexander Pechtold is straight to the point, is scherp in debatten, maakt de indruk deskundig, een goede luisteraar en een goede leider te zijn en schreeuwt niet zomaar kwetsende dingen in het wild rond.' Verder wordt veel genoemd dat Pechtold vasthoudt aan het speerpunt onderwijs en dat hij het afgelopen jaar het kabinet meerdere malen heeft gesteund. 'Pechtold heeft in het afgelopen jaar op verschillende momenten het kabinet geholpen met het maken van plannen. Hij stapte over zijn eigen schaduw heen en maakte plannen in het belang van het land.'
Onder scholieren staat Geert Wilders op de eerste plek met 15 procent van de stemmen, gevolgd door Pechtold (13%). Diederik Samsom, de winnaar van vorig jaar, eindigt nu op de zesde plek.
Vertegenwoordiging jongeren

D66 wordt, net als in 2012, gekozen als de partij die de jongerenbelangen het beste behartigt. Dit heeft de partij vooral te danken aan de manier waarop D66 zich profileert op onderwijs.
Tweederde (65%) van de deelnemende jongeren is van mening dat de huidige politici te weinig oog hebben voor de belangen van jongeren.
Pechtold ontving vrijdagavond de Jongerenbokaal. Maandag wordt in een speciale uitzending van EenVandaag bekendgemaakt welke politicus de publieksverkiezing 'Politicus van het Jaar' wint.