Nieuws

Kleine school Hoog-Keppel bundelt krachten

Kleine school Hoog-Keppel bundelt krachten
KEPPEL- In Bergeijk (NB) is zaterdag de Nationale Kleine Scholen Coöperatie opgericht.
HOOG - KEPPEL- In Bergeijk (NB) is zaterdag de Nationale Kleine Scholen Coöperatie opgericht.
Scholen uit Hoog-Keppel, Kats, Graafsmeer en Bergeijk willen door samen te werken hun kleine school behouden.
Veel scholen in kleine kernen hebben te weinig leerlingen en moeten sluiten. De Bongerd in Hoog-Keppel gaat volgend jaar dicht. Dat heeft IJsselgraaf, de koepel waar De Bongerd onder valt, recent besloten. IJsselgraaf wil dat de school fuseert met de nieuw gebouwde basisschool in Hummelo, drie kilometer verderop.

Strijden voor voortbestaan

Inwoners van Hoog-Keppel strijden al jaren voor het voortbestaan van hun school. Ze vrezen dat met het verdwijnen van de school de leefbaarheid in het geding komt. Het schoolgebouw is inmiddels verbouwd tot school annex dorpshuis. Inwoners hebben gezamenlijk zo'n drie ton in het gebouw geïnvesteerd. Door een coöperatie op te richten, hopen ze alsnog dat de school open kan blijven.
In elk geval vier scholen sluiten zich vandaag aan bij de coöperatie. Volgens de Dorpsraad Hoog-Keppel zijn er nog vele andere geïnteresseerden. Uiteindelijk moeten zo'n zes à zeven scholen samenwerken in het plan om te komen tot voldoende leerlingen.

PvdA positief over plannen

De PvdA landelijk heeft zich inmiddels positief uitgelaten over de plannen. De partij vindt het een mooi burgerinitiatief en vindt het onderwijsexperiment een kans moet krijgen. Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs wijst het idee niet meteen van tafel, maar heeft aangegeven zich er eerst verder in te willen verdiepen. Deze maand nog komt hij met een schriftelijke reactie.