Nieuws

Generale repetitie Doesborgh's Mannenkoor

DOESBURG - Het zijn drukke tijden voor de koren in Gelderland.
Nagenoeg allemaal hebben deze week generale repetities voor de kerstconcerten. Zo repeteerde Het Koninklijk Doesborgh's Mannenkoor woensdagavond voor het concert van zondag 15 december in de Rooms-Katholieke Martinuskerk in Giesbeek.
Het 39-koppig koor viert dit jaar ook het 135-jarig bestaan en heeft daarvoor het wereldberoemde Don KosakenChor Russland, onder leiding van dirigent Marcel Nicolajevich Verhoeff, uitgenodigd. Het koor is een begrip in heel Europa en daarbuiten. Op woensdag 8 januari is er een optreden in de Martinikerk in Doesburg.

Verbroedering

Het Doesborgh's Mannenkoor staat sinds maart 2010 onder leiding van dirigent Bert van Laar. Met Kerstmis zingt het koor allerlei kerstliederen, in zowel Nederlands, Engels, Duits en Frans. Daarnaast heeft het koor ook een sociale functie omdat er ook veel vriendschappen ontstaan. De koorleden komen uit Doesburg en de omliggende gemeenten.

Zesduizend koren

Nederland telt zo'n 6000 koren met in totaal zo'n 160.000 leden. Het repertoire loopt uiteen van  klassiek, gemengd en shanty tot kinderkoren. Een mannenkoor telt gemiddeld 60 leden, gemengde koren 65 tot 70. Shantykoren zijn meestal wat kleiner. Zanggezelschappen en toonkunstkoren zijn vaak nog kleiner met gemiddeld zo'n 20 mensen. Die koren zingen vaak gedegen klassieke liederen.