Nieuws

Volkert van der G. moet met verlof

ARNHEM - Harderwijker Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, moet op proefverlof.
Dat heeft de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) bepaald.
Vanaf 1 februari tot aan zijn voorwaardelijke invrijheidsstelling in mei 2014 moet staatssecretaris Fred Teeven Van der G. maandelijks verlof verlenen. De uitspraak is bindend. Van der G. had beroep aangetekend tegen de weigering door Teeven.
Van der G. werd in 2002 veroordeeld tot 18 jaar celstraf voor de moord op Fortuyn. Hij komt hoogstwaarschijnlijk in mei vrij. Dan heeft hij twee derde van zijn straf uitgezeten. Gevangenen die zich goed gedragen, kunnen na die termijn onder voorwaarden vrijkomen. In voorbereiding daarop mogen veroordeelden op proefverlof.

Maatschappelijke onrust

Teeven weigerde het proefverlof, omdat hij het risico op maatschappelijke onrust en verstoring van de openbare orde te groot vindt. Ook zou de veiligheid van Van der G. in het geding zijn bij een verlof. Teeven stelde een re-integratietraject binnen de gevangenismuren voor.
De beroepscommissie vindt dat plan ontoereikend, omdat Van der G. buiten de gevangenis verlof moet kunnen krijgen. Het risico op maatschappelijke onrust en bedreigingen is volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) niet toegenomen.

Eerste reactie Teeven

Teeven laat in een eerste reactie weten dat hij de uitspraak nader moet bestuderen. De conclusies van de RSJ laten volgens hem weinig ruimte. 'Het betreft een rechterlijke uitspraak en die zal zoals gebruikelijk worden opgevolgd.' Maar omdat Teeven verantwoordelijk is voor een veilige verlofverlening en de voorwaarden rond zo'n verlof zegt hij nog geen definitieve uitspraak te kunnen doen.

Uitspraak geen verrassing voor Sackers

Strafrechtdeskundige Henny Sackers uit Nijmegen zegt tegenover Omroep Gelderland niet verbaasd te zijn over het proefverlof voor Van der G. Ook voor de Harderwijker geldt het wettelijk recht op proefverlof, zegt Sackers. 'Volkert van der G. onderscheidt zich niet van andere moordenaars die na een lange tijd in de gevangenis te hebben gezeten ooit een keer gaan vrijkomen.'