Barneveld

Gemeente Barneveld hield verdachte zedenmisdrijf in de gaten

BARNEVELD - De gemeente Barneveld wist dat de inwoner die in augustus 3 meisjes zou hebben misbruikt eerder voor een zedenmisdrijf was veroordeeld.
Toch kon de man deze zomer weer zijn gang gaan. Eerder deze week werd voor de rechter duidelijk dat hij in totaal 6 slachtoffers maakte. Justitie eist 2 jaar cel en tbs tegen hem.
Burgemeester Barneveld over verdachte zedenzaak
De man kwam in 2006 in Stroe in de gemeente Barneveld wonen. Kort daarna verhuisde hij naar de wijk De Burgt in de plaats Barneveld. Pas daarna kreeg de gemeente de informatie over zijn eerdere veroordeling, zegt burgemeester Van Dijk. De gemeente heeft toen direct stappen genomen tegen de man. Bewoners uit de wijk zijn gefrustreerd dat het toch weer mis kon gaan, ondanks alles wat bekend was.

Gedwongen behandeling

Toen zijn achtergrond bij de gemeente bekend werd, bleek dat de Barnevelder vanwege zijn eerdere veroordeling nog verplicht behandeld moest worden. De gemeente heeft de man gedwongen daaraan mee te werken, aldus burgemeester Van Dijk. Hij verbleef daarom enige tijd in een instelling. Na zijn terugkeer in de wijk hield de gemeente de vinger aan de pols via wijkagenten en zijn behandelaars. Ook werden vertegenwoordigers van de wijk ingelicht over de achtergrond van de man. Maar tot augustus was er geen reden om in te grijpen.

Niet meer welkom in wijk

Nadat de verdachte eventueel is veroordeeld voor het misbruik en een celstraf achter de rug heeft, is de Barnevelder niet meer welkom in de gemeente. Van Dijk stelt dat de weerstand in de buurt tegen zijn terugkeer te groot is. Het gezin van de man wil weg uit Barneveld om elders in Nederland een nieuwe start te maken. Dat heeft de moeder van het gezin besloten na gesprekken met burgemeester Van Dijk.