Nieuws

Midwinterhoornblazen met een melkpak

Midwinterhoornblazen met een melkpak
Zelf midwinterhoorn blazen zonder dat je daar een meterslange hoorn voor nodig hebt? Het kan nu dankzij een speciaal doe-het-zelf-pakket, dat bestaat uit een tuinslang, een melkpak en een plastic mondstuk.
HARDERWIJK - Zelf midwinterhoorn blazen zonder dat je daar een meterslange hoorn voor nodig hebt? Het kan nu dankzij een speciaal doe-het-zelf-pakket, dat bestaat uit een tuinslang, een melkpak en een plastic mondstuk.
Schoolkinderen bijvoorbeeld kunnen zo eenvoudig kennismaken met deze traditie.
Ben Jonker van de Veluwse Midwienterhoornbloazers heeft samen met grafische ontwerper Gea Grevink uit Arnhem zo'n lespakket ontwikkeld. Het kan overigens ook met een plastic fles, zegt kenner Jonker. De hoorn werd vroeger gebruikt als communicatiemiddel voor herders om zo contact te maken. In het lespakket wordt de hoorn vergeleken met het mobieltje.
Een Harderwijks bedrijf maakt de plastic opzetstukken uit het lespakket. Die kunnen makkelijk in de vaatwasser worden schoongemaakt, zodat meerdere kinderen het kunnen gebruiken.
Het midwinterhoornblazen is een eeuwenoude traditie dat zondag start en 6 januari op Driekoningen stopt. Ze blazen traditioneel op de eerste Advent. Er wordt vaak geblazen op een houten hoorn van berkenhout, els of wilg.