Nieuws

'Is niks, het is een donkergekleurde (neger)'

ARNHEM - Een medewerker van elektronicabedrijf Mike de Wilde uit Arnhem heeft zich discriminerend uitgelaten richting een man uit Deventer die solliciteerde op een stagefunctie.
In het mailtje dat een werknemer van het bedrijf stuurde staat: 'Heb nog even gekeken, is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger). En op zijn cv weinig tot geen ervaring met computers enz.' Het mailtje was bestemd voor de eigenaar van het bedrijf maar kwam uit bij de sollicitant zelf, de 23-jarige Jeffrey Koorndijk uit Deventer. 

Grote fout gemaakt

'We hebben een grote fout gemaakt', zegt eigenaar Mike de Wilde van het Arnhemse elektronicabedrijf. 'Wij willen ons distantiëren van elke vorm van racisme.' Volgens De Wilde heeft de winkel Koorndijk mondeling en schriftelijk excuses aangeboden. Koorndijk heeft die niet geaccepteerd. 'Als ik eraan denk, dan voel ik het nog steeds. Alsof iemand in mijn rug heeft gestoken.'

Woede op de sociale media over discriminatie

De medewerker die de mail verstuurd heeft zit volgens de eigenaar met angst en beven thuis op de bank. 'Omdat het verhaal via de sociale media zo'n vlucht genomen heeft, komen er van allerlei kanten verwensingen richting hem'. De telefoon van De Wilde staat sinds dinsdagavond roodgloeiend. 'Mensen bellen me allemaal anoniem'.

Sanctie

De medewerker die de mail verstuurde wordt gestraft. 'Hoe weet ik nog niet, want wat is een passende maatregel?', aldus De Wilde.

'Zéker racisme'

Jeffrey Koorndijk kon zijn ogen niet geloven toen hij de mail zag. 'Woede, teleurstelling, verdriet. Van alles door elkaar.' Het ergste vindt hij dat hij 'ten eerste' is afgewezen vanwege zijn huidskleur. 'Dat is zéker racisme.' Koorndijk heeft aangifte gedaan.
Volgens Jeffrey heeft hij bij sollicitaties vaker last van zijn Surinaamse afkomst. 'Ik zoek al een tijdje werk. Steeds als ze me zien hebben ze geen werk meer. Of het is vol. Steeds is er wel iets.'