Nieuws

Hier ligt Harderwijk wakker van; zo klinkt de meest luide snurker!

Hier ligt Harderwijk wakker van; zo klinkt de meest luide snurker!
Net zo hard als een drilboor! De luidste snurker in ons land komt uit Harderwijk en breekt alle records.
HARDERWIJK - Net zo hard als een drilboor! De luidste snurker in ons land komt uit Harderwijk en breekt alle records.
De kliniek voor Snurken en Apneu wil met deze ludieke prijs aandacht vragen voor iets waar veel Nederlanders wakker van liggen: ademhalingsstoornis tijdens de slaap.
En zo klinkt dat dus:
Met een geluidsniveau van 90 decibel breekt de luidste snurker van Nederland 2013 alle records. 's Nachts behoort het rustig te zijn, maar dit gaat ver boven de grens van burengerucht en dus kan het ook zomaar zijn dat dit snurkgeluid zelfs bij de buren hoorbaar is.
De kliniek voor Snurken en Apneu  heeft ook dit jaar weer honderden snurkgeluiden binnen gekregen. Vorig jaar was de luidste snurker van Nederland een vrouw met toentertijd een recordgeluid van 85dB.
Op snurken rust nog steeds een behoorlijk taboe, vooral onder vrouwen is het probleem nog altijd moeilijk bespreekbaar en vinden dames het vervelende geluid niet charmant en vooral niet sexy. Maar behalve een boel kabaal kan snurken zelfs fysieke klachten teweeg brengen zoals ochtendhoofdpijn, vermoeidheidsklachten en concentratieverlies.
Snurken doen we als de tong verslapt en de keelholte inzakt. Hierdoor komen er trillingen vrij die wij weer kennen als snurkgeluiden. De winnaar krijgt behalve de dubieuze titel overigens ook een op maat gemaakte snurkbeugel. Hiermee wordt de tong gecontroleerd, blijft de keelholte vrij en is het snurkprobleem vaak verholpen.
Foto: Flickr/craig1black