Nieuws

Gelderse vogelaars in rep en roer

ZWOLLE - Tientallen Gelderse vogelaars zijn maandagochtend voor dag en dauw afgereisd naar Zwolle, omdat daar een sperweruil is gespot.
Volgens vogelonderzoeksbureau Sovon in Nijmegen is de sperweruil nog maar drie keer eerder gezien in Nederland. De vogel leeft normaliter in het noorden van Scandinavië.

Vroeg uit de veren

Ook de broers Hans en Ben Brouwer uit Lent waren vroeg uit de veren om een glimp van het dier op te vangen. 'Ik heb hem wel anderhalve minuut kunnen filmen', zegt Ben ontroerd. 'Nu snel naar huis om het filmpje te monteren', voegt een euforische Hans daaraan toe.

Geen blik waardig

Beide broers stonden in camouflagepak met hun statieven, verrekijkers, fototoestellen en filmapparatuur tussen honderden andere vogelaars de sperweruil te bewonderen. De camouflage was niet echt nodig, want de vogel keurde de honderden vogelaars, die op nog geen 10 meter afstand stonden, geen blik waardig.

Heel bijzonder

De  sperweruil is waarschijnlijk naar Nederland gekomen, omdat er in Zweden dit jaar uitzonderlijk weinig muizen zijn. Muizen zijn de voornaamste voedselbron voor het dier, aldus Sovon. 'En dan te bedenken dat we vorig jaar nog speciaal een reis naar Finland hebben geboekt om o.a. deze bijzondere vogel te zien', vertelt een geëmotioneerde Hans Brouwer. 'Zit ie vandaag op nog geen uur rijden van ons huis rustig in een boom', zegt zijn broer opgewonden. 'Dit is wel heel bijzonder.'