NA

Eibergen centrale rol in samenwerking met VS

EIBERGEN - Nederland werkte nauw samen met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.
Dat blijkt uit de zogenoemde 'wikileaks'-documenten van klokkenluider Edward Snowden die NRC in handen heeft. Uit de documenten blijkt dat een militaire basis in Eibergen een belangrijke rol speelde in die samenwerking.
Op de militaire basis Holterhoek in Eibergen wordt informatie uit de lucht gehaald van allerlei communicatieapparatuur. Het antennepark in Eibergen werd volgens de 'wikileaks'-documenten met Amerikaans geld opgelapt om communicatieverkeer van de Talibaan af te luiseren. Die data werd volgens Snowden rechtstreeks met de Amerikanen gedeeld.
De vraag is hoe geheim het allemaal is, want vanaf de openbare weg zijn de antennes gewoon te zien waarmee zou zijn afgeluisterd. De meeste inwoners van Eibergen weten wel dat basis Holterhoek een afluisterpost is. De militairen op de basis willen niet reageren en verwijzen door naar defensie in Den Haag.
Het ministerie van Defensie bevestigt dat in Eibergen radioverkeer uit Uruzgan is afgeluisterd. Ze benadrukken dat dit niet heel geheimzinnig of bijzonder is. Volgens defensie is het station op dit moment nog operationeel.