Nieuws

'Generaal Spoor ging boekje te buiten'

'Generaal Spoor ging boekje te buiten'
Generaal Simon Spoor, eind jaren 40 de opperbevelhebber in Nederlands-Indië, voerde een eigen en verborgen oorlog tegen de Indonesische Republiek.
ARNHEM - Generaal Simon Spoor, eind jaren 40 de opperbevelhebber in Nederlands-Indië, voerde een eigen en verborgen oorlog tegen de Indonesische Republiek.
Dat schrijft de Nijmeegse historicus Fredrik Willems zaterdag in NRC Handelsblad.
Willems vond een geheime nota van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Tijdens de politionele acties sloot Spoor een verbond met de islamitische verzetsbeweging Darul Islam en de communistische strijdgroep Bambu Runcing. Hij voorzag die bewegingen van geld en wapens, op voorwaarde dat ze zich niet meer tegen de Nederlanders zouden richten en mee zouden vechten tegen het Republikeinse leger. De Nederlandse autoriteiten en zijn eigen generale staf wisten daar niets van. 

'Beeld moet worden bijgesteld'

Willems vindt dat het beeld dat van Spoor bestaat, moet worden bijgesteld. Volgens hem heeft de legercommandant de grens van het toelaatbare ruimschoots overschreden. 'Spoor wekt de indruk ergens met gestrekt been in te zijn gegaan zonder een toereikend inzicht te hebben gehad waarin hij zich mengde.'
Dat de 'geheime oorlog' nooit eerder bekend is geworden, kwam volgens Willems doordat mensen die erbij betrokken waren er nooit met een woord over hebben gerept. Het gaat dan onder anderen om commandant Raymond Westerling en de leider van Darul Islam.

Eerbetoon

Spoor, een geliefd generaal, overleed op 25 mei 1949 aan een hartaanval. Hij ontving diverse onderscheidingen. Zo werd hij postuum tot commandeur in de Militaire Willems-Orde benoemd en ontving hij de Medal of Freedom, een hoge Amerikaanse onderscheiding.
In 2009 doneerde mevrouw Spoor-Dijkema, de weduwe van Spoor, zijn onderscheidingstekenen aan museum Bronbeek in Arnhem. Het museum had zijn uniform al. De kazerne in Ermelo is vernoemd naar Spoor.
Foto: Wikimedia