Nieuws

Bonnentunnel De Klomp voer voor psychologen

Bonnentunnel De Klomp voer voor psychologen
Studenten psychologie van de Nijmeegse Radboud Universiteit gaan onderzoek doen naar het verkeersgedrag van bestuurders bij het tunneltje onder de A12 bij De Klomp.
DE KLOMP - Studenten psychologie van de Nijmeegse Radboud Universiteit gaan onderzoek doen naar het verkeersgedrag van bestuurders bij het tunneltje onder de A12 bij De Klomp.
Dat meldt de gemeente Ede die ook heeft besloten de flitser bij de tunnel 'op halve kracht' te laten draaien.
De Tunnel: niet duidelijk genoeg? Of gewoon negeren?

Sinds de opening van de rondweg in 2012 is de tunnel taboe voor auto's. Het verbod wordt massaal genegeerd wat inmiddels heeft geleid tot een bedrag van ruim 1,4 miljoen euro aan boetes.

Overvloed aan borden en waarschuwingen helpt niet

De gemeente wil het aantal boetes omlaag brengen en benadrukt steevast dat die door het Rijk worden geïnd. Wekelijks rijden nog steeds zo'n 500 automobilisten door het tunneltje waar grote borden en markeringen op de weg de automobilist waarschuwen dat doorrijden verboden is. Het onderzoek van de Nijmeegse studenten moet duidelijk maken waarom bestuurders al die waarschuwingen massaal negeren. De ANWB deed eerder een duit in het zakje met de stelling dat de situatie bij de tunnel onduidelijk is.
Dat heeft er inmiddels toe geleid dat de gemeenten Ede en Veenendaal met de ANWB in gesprek zijn over aanvullende bebording. Die extra borden worden binnenkort geplaatst. 
Het onderzoek van de studenten moet in het voorjaar klaar zijn. Dan kan worden gekeken naar aanvullende oplossingen.

Flitser draait niet langer 24/7

De gemeente zegt dat het uitgangspunt blijft dat iedere overtreding bestraft moet worden. Toch gaat de flitser voortaan nog maar op 50 procent van de tijd overtredingen registeren. Wethouder Breunis van de Weerd zegt daarover in een vrijdag uitgegeven verklaring: ‘Het is bijna net als met een fysieke controle langs de weg. Staat die er niet dan heb als automobilist geluk. Alleen houd je als automobilist met dit systeem wel elke keer honderd % kans op een boete. Ik zou iemand die gok niet willen aanraden. Het is bovendien zonde van het geld’.