NA

40 jaar na de gijzeling Enspijk

40 jaar na de gijzeling Enspijk
Dossier GLD besteedde donderdagavond aandacht aan de eerste gewapende gijzeling in Nederland, dit jaar 40 jaar geleden.
ENSPIJK - Dossier GLD besteedde donderdagavond aandacht aan de eerste gewapende gijzeling in Nederland, dit jaar 40 jaar geleden.
Het Gelderse Enspijk had de 'eer' van deze twijfelachtige primeur. 
Het is maandag 29 januari 1973. Na een gewapende overval op een postagentschap in Den Bosch stranden de twee overvallers met hun auto bij Deil. Met een jerrycan gaan ze benzine halen. Als ze met benzine teruglopen, zien ze dat de politie de vluchtauto heeft ontdekt. De twee kapen een voorbijkomende auto maar komen niet ver als ze bij Enspijk een doodlopende weg inrijden. Ze dringen de boerderij van veehouder Smits binnen en gijzelen hem, zijn vrouw en dochter. De politie omsingelt het huis met pantserwagens, maar weet niet wat ze met de situatie aan moet. Nederland is in rep en roer. Vreemd genoeg kunnen journalisten gewoon bellen met de twee gijzelnemers. Pas de volgende dag, komt er na dertig uur een einde aan de gijzeling. De politie neemt direct maatregelen om in de toekomst beter te kunnen reageren dit soort situaties.
Stockholm syndroom
De verhouding tussen het gezin Smits en de gijzelnemers wordt steeds vriendelijker. Een van de mannen haalt de kat voor mevrouw Smits binnen om hem eten te geven. De gegijzelden zeggen banger te zijn geweest van de politiemacht buiten dan voor de twee gijzelnemers binnen. Tijdens de rechtszaak zegt mevrouw Smits dat de overvallers geen kwaad in de zin hadden en geeft hen een kus. Justitie eist toch tien jaar cel.
Op zondag wordt tijdens het Enspijkse Veldfeest, waar wordt teruggekeken op 50 jaar ruilverkaveling in het gebied, ook stilgestaan bij de geruchtmakende gijzelingszaak.