Nieuws

900 banen weg bij Philadelphia Zorg

ARNHEM - Bij Philadelphia Zorg verdwijnen de komende twee jaar 900 banen.
Dat heeft bestuursvoorzitter Greet Prins in een brief aan de 7600 medewerkers laten weten. In Gelderland biedt Philadelphia op tientallen locaties begeleiding aan verstandelijk gehandicapten. 
Het is nog niet bekend welke locaties sluiten en welke medewerkers boventallig worden. Een deel is op te vangen door natuurlijk verloop en doordat mensen vrijwillig vertrekken. Maar gedwongen ontslagen zijn onvermijdelijk, aldus Prins.
In de ondersteunende functies verdwijnen bij Philadelphia naar verwachting zo'n 300 banen, onder het verzorgend personeel en de begeleiders ongeveer 600.

Bezuinigingen op AWBZ

Philadelphia zegt dat de ontslagen het gevolg zijn van rijksbezuinigingen op de AWBZ. In de komende jaren dalen de totale inkomsten voor Philadelphia met circa 40 miljoen, zegt Prins. Philadelphia overlegt met de bonden over een nieuw sociaal plan. Het huidige loopt aan het eind van het jaar af.

Abvakabo FNV: onacceptabel

Abvakabo FNV vindt het massaontslag 'onacceptabel' en spreekt van een 'mokerslag'. De vakbond vindt het niet kunnen dat Philadelphia nu al fors ingrijpt, terwijl het grootste deel van de bezuinigingen pas in 2015 wordt doorgevoerd.

Meldpunt CG-Raad

De Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad heeft woensdag een meldpunt geopend, waar mensen terechtkunnen met hun klachten en opmerkingen over de gevolgen van reorganisaties in de zorg.