Nieuws

'Actie Arnhem tegen radicalisering'

ARNHEM - De gemeente Arnhem moet meer doen om jongeren die radicaliseren of dreigen die kant op te gaan in kaart te brengen.
Dat zegt het Arnhemse PvdA-raadslid Malika El Mouridi.
Aanleiding zijn berichten dat twee Arnhemse jongens uit de wijk Malburgen mogelijk op weg zijn naar Syrië om zich aan te sluiten bij de jihadisten. De moeder van een van hen deed op Facebook een emotionele oproep.
Haar 18-jarige zoon Robbin is sinds 11 november vermist. De jongen zou zich anderhalf jaar geleden tot de Islam hebben bekeerd, aldus zijn moeder tegen De Gelderlander. Robbin heeft vrienden die zich met de strijd in Syrië bezighouden. Moeder Jolanda de Neijs hoopt met haar actie informatie te krijgen over de verblijfplaats van haar zoon. 

Kaiser: signalen moeilijk op te pikken

Burgemeester Kaiser van Arnhem zei maandagavond in reactie op de vraag van het PvdA-raadslid dat signalen niet altijd even duidelijk zijn. Dat bewijst volgens hem de verbazing van de familie van Robbin, die totaal verrast werd door zijn vertrek.
Wel zegt Kaiser dat scholen, sportverenigingen, moskeeën en andere organisaties alerter moeten worden op signalen van radicalisering en dat ze in dergelijke gevallen terecht kunnen bij een vertrouwenspersoon van gemeente of landelijke overheid.

Rol van het onderwijs

Scholen hebben een belangrijke rol om vroegtijdig te signaleren dat het fout gaat. Omroep Gelderland sprak met een pedagoog van ROC Rijn en IJssel in Arnhem.