Nieuws

Luisterkei Market Garden voor Sionshof Groesbeek

Luisterkei Market Garden voor Sionshof Groesbeek
Bij Hotel Sionshof aan de Nijmeegsebaan in Heilig Landstichting wordt vrijdagmiddag een nieuwe luisterplek onthuld als onderdeel van de zogenoemde Liberation Route.
HEILIG LANDSTICHTING - Bij Hotel Sionshof aan de Nijmeegsebaan in Heilig Landstichting wordt vrijdagmiddag een nieuwe luisterplek onthuld als onderdeel van de zogenoemde Liberation Route.
Dat gebeurt door Barbara Gavin, de oudste dochter van generaal James Gavin, in september 1944 commandant van de 82ste Amerikaanse Airbornedivisie die onder meer bij Nijmegen vocht tijdens operatie Market Garden.
Het Airborne monument aan de geval van Sionshof.
De steen herinnert aan de bijzondere rol die het hotel destijds innam bij de bevrijding van het gebied. Het hotel werd vanwege de goede ligging bij veel uitvalswegen als hoofdkwartier uitgekozen door de Nederlandse adjudant van Gavin en verbindingsofficier van de 82ste Airbonedivisie Arie Bestebeurtje.
Gavin (links) en Bestebreurtje (tweede van rechts met Britse parahelm) samen op de foto, genomen direct na de luchtlandingen bij Groesbeek.
Vanuit het hotel werd contact onderhouden met het verzet en vertrokken de geallieerde colonnes die via de Groesbeeseweg de aanval inzetten op de spoorbrug en de verkeersbrug bij Nijmegen.
September 1944: Britse tanks bij Sionshof. Van daaruit trokken de colonnes Nijmegen in, één naar de Waalbrug en één naar het centrum en vervolgens de spoorbrug.
De ceremonie begint om 14:00 uur en wordt opgeluisterd met militaire voertuigen.
Barbara Gavin en een aantal familieleden zijn zaterdag ook aanwezig bij de feestelijke opening van de nieuwe Nijmeegse stadsbrug De Oversteek. Die naam herinnert aan de actie van Amerikaanse para's die op de plek waar nu de brug ligt op 20 september 1944 in bootjes de Waal overstaken om de Waalbrug te veroveren. Bij de actie sneuvelden 48 Amerikanen. Zij worden op de nieuwe brug herdacht met 48 paar lampen die bij het invallen van de schemering een voor een aangaan.