Nieuws

8 gemeenten hebben WOZ niet op orde

8 gemeenten hebben WOZ niet op orde
Acht gemeenten in Gelderland hebben de uitvoering van de WOZ, waarbij de gemeente de waarde van een woning of bedrijfspand bepaalt, niet op orde.
ARNHEM - Acht gemeenten in Gelderland hebben de uitvoering van de WOZ, waarbij de gemeente de waarde van een woning of bedrijfspand bepaalt, niet op orde.
Dat blijkt uit een overzicht dat door staatssecretaris Frans Weekers (Financïen) naar de Tweede Kamer is gestuurd.
Arnhem, Beuningen, Buren, Heerde, Heumen, Lingewaard, Wijchen en Winterswijk behoren tot de 71 gemeenten met het oordeel 'kan verbeterd worden'. In de categorie 'moet dringend verbeterd worden' vallen 9 gemeenten, maar daar zijn geen Gelderse bij.

Onder verscherpt toezicht

De 80 gemeenten in deze categorieën komen onder verscherpt toezicht te staan van de Waarderingskamer, die toezicht houdt op de uitvoering van de WOZ.
Zo moet Arnhem er volgens een woordvoerder van de Waarderingskamer snel voor zorgen dat de kenmerken van woningen goed worden vastgelegd. Het komt nu voor dat woningen die op het oog vergelijkbaar zijn, verschillend worden getaxeerd. Als Arnhem het op zijn beloop zou laten, geeft de Waarderingskamer geen toestemming voor het versturen van de beschikkingen.

90 procent in hoogste categorieën

Het kabinet streeft ernaar dat ten minste 90 procent van de gemeenten het oordeel 'goed' of 'naar behoren' krijgt. Op 1 november lag dat percentage nipt boven de 80. In de categorie 'goed' zitten nu 248 gemeenten, 80 gemeenten krijgen het oordeel 'naar behoren'.