Nieuws

Nijmegen: eerst saneren, dan weer parkeren

Nijmegen: eerst saneren, dan weer parkeren
De gemeente Nijmegen start begin januari met de bodemsanering van het parkeerterrein Oude Stad ten westen van de Hezelpoort.
NIJMEGEN - De gemeente Nijmegen start begin januari met de bodemsanering van het parkeerterrein Oude Stad ten westen van de Hezelpoort.
Daarna wordt het terrein opnieuw ingericht als parkeerterrein met plek voor 300 en op termijn 450 auto's.
Het terrein is vervuild met zogeheten PAK's, polycyclische aromatische koolwaterstoffen en zware metalen als koper en kwik, afkomstig van een houtveredelingsbedrijf dat er tot halverwege de vorige eeuw stond. De vervuiling verspreidt zich niet en levert daarom geen gevaar op voor de volksgezondheid, aldus de gemeente. Die gaat ervan uit dat de vuile grond in vier weken tijd kan worden afgegraven. In april 2014 kan het terrein weer in gebruik worden genomen. De kosten voor de herinrichting zijn zo'n 2,5 miljoen euro.

Joris Ivensplein op termijn weer autovrij.

Aanvankelijk was het plan om aan de westkant van de stad een parkeergarage te bouwen, een langgekoesterde wens van de ondernemers in de Lange Hezelstraat. Vanwege de crisis is dat plan geschrapt. De parkeervoorziening van aanvankelijk 300 plekken wordt op termijn uitgebreid met een parkeerdek met 150 plaatsen. Dat wordt gebouwd, zodra de nieuwbouw op onder meer het voormalige Gelderlander-terrein klaar is. Dan verdwijnen ook de tijdelijke parkeerplaatsen op het Joris Ivensplein.