Nieuws

Kamervragen vuurwerkopslag Heerde

Kamervragen vuurwerkopslag Heerde
De ChristenUnie in de Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu actie onderneemt tegen de bouw van een vuurwerkopslag in Heerde.
HEERDE - De ChristenUnie in de Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu actie onderneemt tegen de bouw van een vuurwerkopslag in Heerde.
Volgens de partij zijn de risico's voor omwonenden veel te groot.
Aanleiding voor de Kamervragen is de oproep van het naastgelegen zorgcentrum en de ouderenbonden aan B en W van Heerde om de bouw te stoppen.
De opslag bestaat uit twee bunkers die geschikt zijn voor de opslag van 4 ton vuurwerk. De brandweer moet bij een calamiteit 100 meter uit de buurt blijven, terwijl op 40 meter aanleunwoningen staan. 

Brandweer: kans op explosie

De ChristenUnie wil van Mansveld weten wat er klopt van berichten dat de brandweer uitgaat van explosiegevaar, mocht in de opslag brand uitbreken, terwijl de gemeente in het vuurwerkbesluit enkel zou uitgaan van brandgevaar. 
Een ander punt van zorg is dat in het zogeheten aanvalsplan van de brandweer staat aangegeven dat die zich bij een calamiteit op 100 meter afstand van de brand moet blijven en dat bij een calamiteit het gevaar van een scherfinslag zo'n 50 meter is, terwijl op 40 meter afstand van de bunker aanleunwoningen staan. 
De ChristenUnie vraagt Mansveld de regelgeving zodanig aan te passen dat gemeenten dergelijke vuurwerkbunkers kunnen weigeren op grond van het explosiegevaar.