Nieuws

De Graafschap komt met de schrik vrij

De Graafschap komt met de schrik vrij
De Graafschap is met de schrik vrij gekomen bij Jong Ajax.
AMSTERDAM - De Graafschap is met de schrik vrij gekomen bij Jong Ajax.
De Amsterdammers speelden met zes spelers uit de A-jeugd, maar maakten het de ploeg van trainer Huistra nog knap lastig. Dankzij een penalty van Parzyszek won de Achterhoekse club met 2-1.   
De entourage op De Toekomst was droevig en betaald voetbal onwaardig. Hooguit 300 supporters bevolkten de tribunes. De Graafschap werd in het uitvak gesteund door welgeteld zes fans. Beide ploegen kregen in slechte duel veel grote kansen. Maar zowel De Graafschap als Jong Ajax faalde meerdere keren in de afwerking. In de slotfase lieten de Amsterdammers nog twee grote kansen onbenut.
- wedstrijdverslag -

Onsamenhangend De Graafschap

Na een kwartier verzuimt Echcharaf De Graafschap op voorsprong te schieten. Even later steekt de middenvelder de bal op Parzyszek die stuit op keeper Vermeer. De Graafschap speelt onsamenhangend, lijdt veel balverlies maar heeft wel een overwicht. Jong Ajax komt uit het niets op 1-0. Doelman Heusinkveld laat de bal los en Achterhoeker Sam Hendriks neemt het buitenkansje dankbaar in ontvangst. 

Snelle loopactie Jansen

Die goal geeft Jong Ajax vertrouwen. Toch maakt enkele minuten later Calvete bijna de gelijkmaker. Na een aardige solo door de as van het veld schiet de kleine Belg naast. Hendriks kopt vervolgens namens Jong Ajax voorlangs. De technisch vaardige Ajacieden voetballen makkelijker. Evers heeft zijn handen meer dan vol aan de rappe De Sa die de thuisploeg bijna op 2-0 zet. Heusinkveld wordt gepasseerd, maar in het doelgebied brengt De Graafschap nog redding. Het is een fase waarin het kwakkelende De Graafschap steeds verder wegzakt. Op slag van rust scoort de ploeg van de geplaagde coach Huistra toch. Echcharaf pikt de bal op na balverlies van De Sa, passt op Anco Jansen die met een snelle loopactie oog in oog komt met Vermeer. Met een bekeken schot plaatst Jansen de bal in de verre hoek, 1-1.

Strafschop en rode kaart Jong Ajax

De eerste kans na rust is voor Jong Ajax, dat de laatste zes duels in de Jupiler League verloor. Sana schiet op de bovenkant van de lat. De Graafschap heeft het opnieuw lastig en kan geen vuist maken in de naargeestige sfeer in Amsterdam. Bijna kopt Parzyszek tegendraads raak na een goede voorzet van Vincken, maar Vermeer redt op het nippertje. Even later krijgt De Graafschap een strafschop na een overtreding van Martina op Vincken. Martina moet met rood vertrekken en Parzyszek schiet koel en hard raak (1-2).

Graafschap haalt opgelucht adem

De overtalsituatie speelt De Graafschap echter slecht uit. Halverwege de 2e helft, als Jong Ajax een driedubbele wissel heeft toegepast, verzuimt Jansen om het duel te beslissen. De Graafschap krijgt meer mogelijkheden en komt bijzonder goed weg als Parzyszek een bal van de lijn haalt. Tien minuten voor tijd mogen de Achterhoekers opnieuw van geluk spreken. Eerst mist Bitter een grote kans. Daarna stuurt Sana Meijer het bos in, maar De Graafschap komt opnieuw met de schrik vrij. In blessuretijd schiet Hendriks namens maar net voorlangs en kunnen de Achterhoekers eindelijk opgelucht ademhalen.
Opstelling De Graafschap: Heusinkveld, Evers, Meijer, Van de Pavert, Massop (46.Lazic); Calvete, Linssen, Echcharaf (Pröpper); Vincken, Parzyszek en Jansen