Nieuws

Koploper Vitesse ambieert vol stadion

ARNHEM - Vitesse voert de ranglijst van de eredivisie aan, maar stadion Gelredome zit lang niet vol.Directeur Joost de Wit weet wel waar dat mede door komt.
"Mensen hebben in deze tijden natuurlijk minder te besteden en bij bepaalde wedstrijden gelden er beperkingen in de regels voor de verkoop. Maar als wij waar voor hun geld bieden, weten ze de weg naar Gelredome zeker weer te vinden. En dat doen wij door te spelen met aantrekkelijke, technische spelers."

Handelshuis en vreemdelingenlegioen

Sportmarketingdeskundige Frank van den Wall Bake denkt dat het imago van de club ook een negatieve invloed heeft op de toeschouwersaantallen. "Vitesse wordt gezien als een handelshuis, waardoor supporters zich vervreemden van de club. Ze kunnen zich niet meer identificeren met de spelers, omdat Vitesse een vreemdelingenlegioen is geworden. Dat vindt zijn weerslag, ook bij sponsoren, die niet in een club willen stappen waarin niks te vertellen is. De club is zijn identiteit verloren, er zouden meer Theo Janssens moeten spelen. Het aantrekken van Peter Bosz als trainer is wel een goede zet, maar fans willen meer dan alleen maar aantrekkelijk voetbal. En Nederlandse fans zien liever ook een Nederlandse eigenaar."

Identificeren met winnaars

Joost de Wit is het volstrekt niet eens met de aannames van de sportmarketingdeskundige. "Wij zijn geen vreemdelingenlegioen. Met Davy Pröpper scoorde er dit weekend nog een Arnhemmer. En met Piet Velthuizen en Theo Janssen hebben we meer spelers uit de eigen opleiding in de selectie. Als er goed geteld wordt met de buitenlandse spelers, staan wij er redelijk goed voor. En bovendien identificeren supporters zich graag met winnaars en spelers die willen vechten voor hun kleuren. En die spelers hebben wij. En neem nou Wilfried Bony, die was hier ook ooit een vreemdeling. Maar je moet maar eens kijken hoe hij nog steeds wordt gevolgd door onze fans."