Nieuws

Woordje 'huh?' blijkt universeel

Woordje 'huh?' blijkt universeel
Huh? Het gebeurt vaak genoeg dat we iets niet goed horen of begrijpen en dan gebruiken we het woordje.
NIJMEGEN - Huh? Het gebeurt vaak genoeg dat we iets niet goed horen of begrijpen en dan gebruiken we het woordje.
Onderzoekers van de Radboud Universiteit en het Max Planck Instituut in Nijmegen hebben ontdekt dat het in alle talen ongeveer hetzelfde klinkt. 
'Huh?' wordt dus overal ter wereld gebruikt en dat is ook niet zo verrassend, want het woordje is onmisbaar in communicatie. 'Zonder zo'n woord zou er geen manier zijn om snel aan te geven dat we iets niet goed verstaan hebben en zouden onze gesprekken constant ontsporen door misverstanden', schrijven de onderzoekers. Zij bestudeerden talen uit de hele wereld en vonden dat allemaal een woord hebben dat qua vorm en betekenis lijkt op 'huh?'.
Als er onduidelijkheden zijn in een gesprek, is het woordje een snelle oplossing. Dat verklaart ook waarom het in veel talen wordt gebruikt. 'Een signaal dat aangeeft dat er een probleem is moet makkelijk uit te spreken zijn en het moet vragend zijn, zodat duidelijk is dat de eerdere spreker meteen weer aan de beurt is. Omdat deze vereisten in alle talen gelijk zijn, kunnen ze ervoor zorgen dat elke taal op eenzelfde soort oplossing uitkomt', aldus de onderzoekers.