Nieuws

'Bijzonder plantje nekt tunnelplannen Elst'

ELST - De vondst van een beschermd plantje in Elst kan wel eens roet in het eten gooien bij de plannen voor een tunnel onder het spoor.
Dat zegt het Comité Verantwoord Beleid Overbetuwe. Dat is een groep verontruste inwoners die zich verzet tegen plannen van de gemeente. 

Ontheffing nodig

Het gaat om de ontdekking van de Steenbreekvaren. Dat plantje, met dunne steel en eiervormige blaadjes, is bij wet beschermd. Het groeit tegen een muurtje bij de spoorwegovergang Aamsestraat. De gemeente Overbetuwe zegt al sinds 2009 op de hoogte te zijn van het bestaan van het beschermde plantje in Elst en weet dat er een ontheffing nodig is voor de geplande werkzaamheden.

Bijzonder plantje

Volgens tuindeskundige Romke van der Kaa uit Dieren is het opmerkelijk dat het plantje in Gelderland groeit. 'De Ardennen staat er vol mee, maar het is heel bijzonder dat de Steenbreekvaren in Elst is gevonden.'

Terborg kent de plant

Eerder speelde deze kwestie ook in Terborg. Daar werden in 2007 nieuwbouwplannen stilgelegd, omdat de steenbreekvaren opdook. Of dat in Overbetuwe ook gaat gebeuren is nog niet bekend.