Nieuws

Vitesse doet mee aan groot slaaponderzoek

Vitesse doet mee aan groot slaaponderzoek
Vitesse werkt mee aan een groot slaaponderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen.
ARNHEM - Vitesse werkt mee aan een groot slaaponderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Het wetenschappelijk onderzoek onder 120 tot 150 Nederlandse topsporters moet de komende 4 jaar aantonen dat goed en vooral diep slapen de sportprestaties kan verbeteren.
'Voor zover we weten is dit het eerste systematische en grootschalige onderzoek naar slaap en prestatie bij topsporter', stelt projectleider en bewegingswetenschapper Arne Nieuwenhuys van de universiteit.

'Sporters slapen minder goed'

'Sporters slapen over het algemeen minder goed en minder lang dan gewone mensen. Ze hebben vaker moeite om in slaap te vallen. Dat kan te maken hebben met spanning vlak voor een belangrijke wedstrijd. Ook is het na een zware lichamelijke inspanning vaak moeilijk in slaap te komen. Het tijdstip van de training of wedstrijd speelt eveneens een rol. Heel vroeg opstaan voor de training betekent ook vroeg naar bed en dat lukt niet altijd', aldus Nieuwenhuys.

'Meeste baat bij diepe slaap'

'De sporter heeft het meeste baat bij diepe slaap. Dan komen groeihormonen vrij die eiwitsynthese stimuleren en zorgen voor fysiek herstel en opbouw van spieren. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat ons brein tijdens het slapen actief bezig is om wat overdag geleerd is, op te slaan en te verwerken. Slapen heeft dus belangrijke voordelen op rusten', weet de projectleider.

Slaappatronen in kaart

Begin 2014 gaat de eerste fase van start, waarin de slaappatronen van de atleten in kaart worden gebracht. Nieuwenhuys: 'Het betekent 10 dagen achtereen monitoren en met behulp van speciale apparatuur tal van slaapgegevens verzamelen: hoe lang, hoe effectief, hoe diep, enzovoorts. Daarna bekijken we aan de hand van die specifieke slaappatronen of er mogelijkheden zijn om slaapaspecten te verbeteren.'