Nieuws

Proef Apeldoorn: altijd voorrang voor ambulance'

Proef Apeldoorn: altijd voorrang voor ambulance'
Als ambulances die zonder zwaailicht en sirene rijden altijd voorrang krijgen bij kruisingen met verkeerslichten, levert dat belangrijke tijdwinst op voor spoedeisende zaken.
APELDOORN - Als ambulances die zonder zwaailicht en sirene rijden altijd voorrang krijgen bij kruisingen met verkeerslichten, levert dat belangrijke tijdwinst op voor spoedeisende zaken.
Dat zegt Connexxion ambulancezorg op basis van een proef in Apeldoorn.
Aan de proef deden 10 ambulances mee, die via een kastje in de cabine de lichten van afstand op groen konden zetten.
Gevolg was dat  patiënten eerder hulp kregen en tijdwinst werd geboekt waardoor de ambulances eerder beschikbaar waren voor situaties met levensgevaar.

Rit als 'groene golf'

De ambulances die aan de proef meededen, reden zogenoemde A2-ritten; spoedeisend vervoer naar kleine ongevallen zoals een fietser met een gebroken been. De ambulance moet dan binnen een half uur aanwezig zijn. Bij levensbedreigende situaties is dat een kwartier.
Het ambulancepersoneel is volgens Connexxion 'enthousiast' over de mogelijkheid om een eigen groene golf te creëren, waarbij goed kan worden doorgereden. Gevolg: grote tijdsbesparingen en extra rijcomfort voor de patiënten. 

Tijdwinst van honderden uren

Ambulances die in Apeldoorn op weg zijn naar een levensbedreigende situatie krijgen daar automatisch groen licht. Connexxion wilde met de proef bekijken of er ook voordelen zijn voor A2-ritten en die zijn er. De geschatte tijdwinst tot de plaats van het ongeluk is met 3200 A2 ritten per jaar zo'n 117 uur; de tijdwinst naar het ziekenhuis ligt nog hoger: 235 uur.