Nieuws

'Geen extra toezicht bij zwemplassen'

'Geen extra toezicht bij zwemplassen'
Het is niet nodig om strandwachten in te zetten bij zwemplassen.
ARNHEM - Het is niet nodig om strandwachten in te zetten bij zwemplassen.
Dat heeft het adviescollege toetsing regeldruk (Actal) aan minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu laten weten (pdf).
Beheerder RGV, met 20 recreatiegebieden in Gelderland, had onderzoek laten doen omdat de rijksoverheid met een nieuwe zwemwaterwet komt. De roep om meer toezicht is toegenomen omdat het erop leek dat er in de zomer meer verdrinkingsdoden in zee en binnenwateren waren.
Volgens Actal is er geen reden voor aanvullende veiligheidsmaatregelen bij officieel erkende zwemplassen. 'Er is al tien jaar lang geen sprake van een structurele toename van het aantal verdrinkingsdoden.' Actal denkt dat toezicht er ook toe kan leiden dat zwemmers geen oriëntatievermogen ontwikkelen. Het gevaar bestaat dat ze er net als bij een TomTom er 100 procent op vertrouwen.

RGV blij met advies

RGV is blij met het advies. 'Het is voor ons onmogelijk om op iedere locatie meerdere strandwachten in te zetten. Sommige recreatiegebieden zoals Bussloo zijn erg groot. Er zijn altijd delen die niet te zien zijn vanaf de kant. 100 procent veiligheid kunnen wij dus nooit bieden.'
Volgens de RGV zorgen uitgezette ballenlijnen in het water ervoor dat zwemmers weten dat ze moeten opletten. Ouders zijn primair verantwoordelijk voor het toezicht op hun kinderen, vindt de beheerder. De RGV is dan ook niet van plan om bij de recreatiegebieden, met in totaal 5 miljoen bezoekers per jaar, strandwachten neer te zetten.