Nieuws

Stormschade in Gelderland

Stormschade in Gelderland
Storm in Gelderland.
ARNHEM - Storm in Gelderland.
Veel schade en een hausse aan meldingen bij de brandweer.
Dit zijn de hoofdpunten van de berichtgeving:
  • Overlast voor het verkeer: op de A12 en bij Echteld werden aanhangers van vrachtwagens omgeblazen. Op de Nijmeegse Waalbrug blies de wind de lading van een aanhanger. Gevolg was een korte file.
  • In Harderwijk is een man zwaargewond geraakt toen hij werd geraakt door een omvallende boom. In Arnhem raakte man lichtgewond doordat een boom op zijn auto viel.
  • Het treinverkeer heeft last van het weer. Tussen Arnhem en Oosterbeek rijden tot 02.00 uur vannacht geen treinen door een omgevallen boom.
  • Een omgevallen boom zorgde voor een gaslek in Rheden. Ook in Terwolde vermoedde de brandweer een gaslek.
  • Verschillende huizen en auto`s zijn flink beschadigd door omgevallen bomen.

Ons liveblog over de storm is gesloten.

15.29 We sluiten het liveblog. De brandweer krijgt nog steeds meldingen van bomen die zijn omgevallen, maar de storm is voorbij. Iedereen gaat nu voorzichtig de schade opnemen, volg onze berichtgeving op www.gld.nl en kijk vanavond voor een samenvatting van het nieuws op TV Gelderland. De nieuwsuitzending begint om 18.00 uur.
15.23 De brandweer vertelt dat er in Zutphen dekplaten van een schip zijn gewaaid. In Terwolde is brand ontstaan na een gaslek. Luister hier het interview met woordvoerder Robert Spijkerman terug.
15.17 De brandweer Noord- en Oost Gelderland heeft tot nu toe 500 meldingen binnengekregen, vertelt woordvoerder Robert Spijkerman op Radio Gelderland.
15.03 Het weeralarm is door het KNMI ingetrokken. De wind neemt af em daarmee ook het aantal meldingen. De brandweer krijgt nu nog enkele meldingen per minuut binnen van omgevallen bomen.
14.46 Het is echt herfst, de blaadjes vallen ook op de rails. En dan worden de sporen glad.
Hou rekening met een langere reisduur tussen Arnhem en Doetinchem. Vertraging trein is max 15 min. Oorzaak: gladde sporen en het weer.
— Breng OV (@BrengOV)

14.37 Alle leerlingen van de school RSG Slingerbos in Harderwijk hebben vrijgekregen. 'Door een combinatie van bouwactiviteiten en de hevige storm ontstond er een onveilige situatie op het schoolterrein. Om die reden vervallen vandaag vanaf 12.00 uur de lessen bij locatie Slingerbos,' laat de school op de website weten.
14.34 Het gaslek in Rheden dat door een omgevallen boom is veroorzaakt wordt gerepareerd.
Gaslek in #dorpsstraat #Rheden door omgevallen boom pic.twitter.com/xinRhAdGzu
— Daniëlle Scholte (@D_Scholte)
14.07 Het treinverkeer tussen Arnhem en Ede blijft lang gestremd. Bij Oosterbeek ligt een boom op het spoor. De NS verwacht dat er tot 02.00 uur vannacht geen treinen rijden.
13.55 De vrachtwagen op de A12 staat weer, de weg is vrijgegeven.
In Nijmegen waaide een deel van het NEC-logo van de gevel van het Goffertstadion. (foto: Facebook)
13.52 In Lunteren waaide aan het begin van de middag een zendmast om. Dat meldt De Gelderlander. De mast stond naast de basisschool De Bron aan de Postweg.
13.49 De aanhangwagen bij Echteld is gekanteld op een brug bij de N323. Er zijn geen gewonden gevallen. De weg is afgesloten voor verkeer en er wordt gekeken hoe de wagen overeind getakeld kan worden.
Kootwijk: de verrotte binnenkant van een boom die daar door de harde wind tegen de vlakte ging.
13.46 Onze verslaggever meldt dat de vrachtwagen op de A12 zometeen rechtgetrokken wordt. Er gaat eerst een zwaargeladen vrachtwagen voor staan, zodat de omgevallen aanhanger in de luwte staat. Intussen komt er ook een bericht van de politie binnen dat er een aanhanger bij Echteld is gekanteld.
13.41 In de Dorpsstraat in Rheden heeft een omgevallen boom een gasleiding meegetrokken. Niemand hoefde het huis uit, maar de omgeving was wel afgezet. Volgens de brandweer verwaaide het meeste gas en was het daardoor niet gevaarlijk.
13.26 In Kootwijk dreigt een dikke boom op huizen te vallen. Er is een hijskraan onderweg om de boom veilig weg te krijgen.
13.21 De hulpdiensten zijn druk bezig met de vrachtwagen op de A12 die door de storm dwars op de weg kwam te staan. Volgens onze verslaggever ter plaatse is de vrachtwagen nu met spanbanden aan de vangrail vastgemaakt om te voorkomen dat de aanhanger wegwaait.
Wegens veiligheidsredenen, i.v.m. de hevige windstormen, is het @Openluchtmuseum de rest van vandaag gesloten. Excuus voor het ongemak.
— NL Openluchtmuseum (@Openluchtmuseum)
13.05 Op de A12 bij Arnhem is en vrachtwagen gekanteld. Het is niet bekend of het door de storm komt.
13.02 Op de Monnikensteeg in Arnhem, waar eerder een boom op een auto viel, is nog een boom omgewaaid. De weg wordt afgesloten.
Mega boom valt net naast mon. boerderij #Ermelo 2e boom valt wel op gevel. Burgm. Baars bekijkt schade. #omroepGLD pic.twitter.com/GLMa7Kp7ss
— Arjan Hoefakker (@Hoefakker)
12.45 In Ermelo zijn twee bomen op een monumentale boerderij gevallen. De brandweer probeert de bomen weg te halen. Ook de burgemeester komt een kijkje nemen.
12.40 Rijkswaterstaat geeft aan dat vanwege het weer een aantal sluizen niet of slechts gedeeltelijk worden bemand. Het gaat onder andere om sluizen in Zutphen, Hoog-Keppel en in de buurt van Voorthuizen.
12.21 Meteo Consult zegt dat we nu ongeveer op het hoogtepunt van de storm zitten. 'In Gelderland staat er een harde tot stormachtige zuidwesterwind. Die zakt na een uurtje af.'

 12.18 In Culemborg is een voetgangersbrug beschadigd.
12.11 Vervoerder Breng meldt dat de trolleybussen in Arnhem last hebben van de storm. Er zijn problemen met de bovenleiding.
11.56 In Terwolde zijn ongeveer 8 bomen omgewaaid aan één weg. De brandweer heeft naar een gaslek gezocht, omdat er gas werd geroken. Nog geen lek gevonden. Cameraman Niels Damstra is ter plaatse:
11.38 In Harderwijk is een persoon onder een boom terecht gekomen. Hulpdiensten zijn ter plaatse. De ernst van de verwondingen is nog niet bekend.
11.26 De gemeente Ermelo meldt dat de Nijkerkerweg is afgesloten. Er vallen veel takken naar beneden. Ook adviseert de gemeente uit de bossen te blijven.
11.24 Gasleiding geknapt na omwaaien boom Bekendijk Terwolde
11.20 Er ligt een boom over de Apeldoornsestraat in Voorthuizen.
11.10 De brandweer is onderweg naar de A1 tussen Hoevelaken en Barneveld i.v.m. stormschade. Niet bekend, wat er aan de hand is.
11.02 Rijkswaterstaat laat weten dat het op het water rustig is. Er zijn geen meldingen van overlast of schade. Overigens willen veel mensen weten wat ze kunnen verwachten: de website van het KNMI is even onbereikbaar.
10.58 Door de boom op het spoor bij Oosterbeek rijden er geen treinen tussen Arnhem en Ede-Wageningen. De extra reistijd is meer dan 60 minuten. Naar verwachting is het spoor om 15.00 uur weer vrij.

10.51 Verslaggever Jan Sommerdijk is in Groesbeek en ziet dat er een boom op een huis ligt.
10.47 Bij station Oosterbeek is een boom over 't spoor gevallen.
10.38 Er komen uit de hele provincie meldingen van stormschade. De verwachting dat vooral het Rivierengebied last zou hebben van de wind komt niet uit. Veel meldingen uit de Achterhoek. Ook veel mensen die weinig merken van de wind. Kennelijk zijn het de extreme windvlagen, die voor problemen zorgen.

10.27 In Groesbeek blijkt een huis flink beschadigd te zijn. Er is een eik op gevallen.
10.20 Ook uit Ede komt een melding van een boom tegen een pand. Het laatste uur zijn er in heel Nederland 894 meldingen bij de brandweer binnengekomen.
10.09 De VID waarschuwt nog eens extra voor de wind. Kijk uit op de weg!
In bijna het hele land moet u rekening houden met gevaarlijke rij-omstandigheden in verband met zware windstoten.
— VID (@vid)
10.00
Op P2000 (het meldingssysteem van de brandweer en ambulance) komt een melding binnen over een boom die op een huis in Groesbeek zou zijn gevallen.
09.50 Het treinverkeer krijgt nu echt last van de storm. Tussen Winterswijk en Vorden ligt een boom op het spoor.
Vanwege boom op het spoor geen treinverkeer Winterswijk - Vorden. Er worden bussen ingezet. Treinen pendelen tussen Zutphen en Vorden.
— Arriva Gelderland (@Arriva_GLD)