Nieuws

'Ganzen moeten vergast worden'

'Ganzen moeten vergast worden'
'We moeten af van het verbod op het vergassen van ganzen.' Dat zei Jan Jacob van Dijk zondagochtend bij de talkshow In Gelderland Live.
ARNHEM - 'We moeten af van het verbod op het vergassen van ganzen.' Dat zei Jan Jacob van Dijk zondagochtend bij de talkshow In Gelderland Live.
De gedeputeerde wil het Beneluxverdrag over de ganzenjacht, uit de jaren 60, schrappen.
Het verdrag verbiedt het vergassen van ganzen en het gebruik van geluidsdemper en kunstlicht bij de jacht. Landbouworganisatie LTO wil ook van het Beneluxverdrag af. Volgens de provincie en LTO is het vergassen van ganzen de enige manier om de ganzenpopulatie onder controle te krijgen.

Explosief gestegen

De ganzenpopulatie in Nederland is de laatste jaren explosief gestegen. Gelderland betaalt elk jaar 1,5 miljoen schadevergoeding aan boeren. Onlangs werd besloten dat er in Gelderland 35.000 ganzen per jaar gedood moeten worden. Dat gaat volgens de provincie niet lukken met alleen schieten van ganzen, daarom moet het vergassen met CO2 toegestaan worden.
Van Dijk wil dat de rijksoverheid zich sterk maakt voor het schrappen van het Beneluxverdrag. De samenwerkende provincies gaan proberen in het buitenland duidelijk te maken hoe groot het ganzenprobleem in Nederland is.
Bekijk hier de uitzending van in Gelderland Live