Nieuws

Zes lopers bedwingen 210 heuvels in Nijmegen

NIJMEGEN - Zes lopers bedwingen over enkele weken voor de dertigste keer de zeven heuvels van de Zevenheuvelenloop in Nijmegen.
De zes zijn hiervoor vrijdag gehuldigd. De dertigste editie van het grote hardloopevenement is dit jaar zondag 17 november.

Snelste tijd

Eén van de zes jubilarissen is Gertie Harleman uit Nijmegen. Gertie is nu 60 jaar. Hij loopt voor zijn plezier, niet om steeds sneller te worden 'Ha, ha, mijn snelste tijd was 53 minuten, tijdens de allereerste loop maar toen was de route ook een stuk korter, namelijk maar 12 kilometer. Normaal gesproken loop ik 'm nooit onder het uur maar dat maakt niks uit. Het gaat er mij om dat ik lekker loop. Ik ga ook eigenlijk nooit ver reizen om te lopen, ik loop in de omgeving. De Zevenheuvelenloop is dan ook ideaal, die loopt bijna door mijn achtertuin. Ik heb de loop zien uitgroeien van een studentenloopje met een paar honderd man tot 1 van de grootste evenementlopen van Nederland. Nu doen er duizenden mensen aan mee. Vind ik ook leuk.' Harleman kreeg als jubilaris een nieuw paar loopschoenen, die kan hij goed gebruiken zei hij zelf, want hij verslijt gemiddeld drie paar schoenen per jaar.

Maximum aantal lopers bereikt

Dit jaar doen er 25.000 individuele lopers mee, het maximum voor de tocht is daarmee bereikt. Naast de loop op zondag zijn er nog meer activiteiten. De dertigste editie is namelijk een hele bijzondere editie: op zaterdagavond begint het weekend al met de 'Zevenheuvelennacht'. Die nacht begint met de Mini Zevenheuvelenloop. Daarna is er zowel een vijf als een tien kilometer loop. De nacht wordt voortgezet met een groot feest in Concertgebouw De Vereeniging.

Zevenheuvelennacht

Omdat de Meerwijkselaan nauwelijks lantaarnpalen kent, zal de organisatie deze op een speciale wijze tijdelijk verlichten. Voorafgaand aan deze twee afstanden wordt om 18.00 uur gestart met de Mini Zevenheuvelenloop. Dit is een loop over 800 meter voor basisscholieren uit groep vijf tot en met acht.

't Haasje

De eerste editie van de Zevenheuvelenloop was in 1984 ter gelegenheid van het eerste lustrum van studentenatletiekvereniging 't Haasje. Het evenement had toen 500 deelnemers. Start en finish liggen tot 1992 in de buurt van de campus. Nederlandse toppers als Klaas Lok, Tonnie Dirks (Keizer van de Zevenheuvelen), Carla Beurskens, Gerard Nijboer en Marti ten Kate bereiden de weg voor internationale toppers die vanaf 1993 hun opwachting zouden maken.