Nieuws

Wat is mosterdgas?

Wat is mosterdgas?
Mosterdgas is een chemische stof die er in gasvorm uitziet als een gele en plakkerige wolk.
EDE - Mosterdgas is een chemische stof die er in gasvorm uitziet als een gele en plakkerige wolk.
Mosterdgas werd tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1917 voor het eerst door de Duitsers gebruikt bij de strijd om Ieper. Daaraan 'dankt' het gas haar andere naam Yperiet, afgeleid van de Franse naam van Ieper, Ypres. De naam mosterdgas is afgeleid van de geur: een mengeling tussen mosterd en knoflook.
Chemische oorlogvoering in de Eerste Wereldoorlog. Britse slachtoffers van een Duitse gasaanval in de rij bij een veldhospitaal.

De effecten van mosterdgas:

  • Contact met de ogen leidt binnen een paar uur tot intense pijn en een branderig gevoel. De ogen gaan tranen en worden gevoelig voor licht. 
  • Als je het gas inademt, word je misselijk en kan je stem verdwijnen. Na een paar uur verergeren de symptomen zich tot het ophoesten van slijm en pus en er treedt verstikking op.
  • Wie het gas via de mond binnenkrijgt, gaat braken, krijgt diarree en spuugt bloed. Wanneer er sprake is van ernstige vergiftiging kan het slachtoffer ook verkrampen en in shock raken.
  • Wanneer er sprake is van ernstige vergiftiging kan het slachtoffer ook verkrampen en in shock raken.
  • Komt het als vloeistof op de huid, dan kleurt die een paar uur rood. Daarna ontstaat er een branderig gevoel en krijg je grote, met gele vloeistof gevulde blaren. Na een paar dagen neemt het aantal witte bloedcellen af. 
  • De aandoening kan leiden tot een verhoogde kans op longkanker en andere longziektes.
Foto: Wikimedia