Nieuws

Mosterdgas in Ede: lees hier de blog van vrijdagavond

EDE - In de Edese wijk Veldhuizen zijn uit voorzorg 50 huizen ontruimd.
110 bewoners moesten hun huis aan de Bijsterveld verlaten en werden ondergebracht in wijkcentrum De Velder. Ook een aantal adressen aan de Grootveld en de Harsseveld is ontruimd.
De bewoners kunnen mogelijk vannacht niet thuis slapen. Volgens de hulpdiensten kunnen ze waarschijnlijk morgen weer naar huis.


Vermoedelijk mosterdgas

Reden is de vondst van een partij zeer gevaarlijke stoffen in een kelderbox onderin het wooncomplex.  Volgens burgemeester Van der Knaap gaat het vermoedelijk om onder meer mosterdgas. 
De stoffen zijn gevonden in de kelderbox van een man, een gepensioneerde docent natuurkunde, die eerder deze maand is overleden en als hobby stoffen verzamelde. Hij heeft dit in een brief aan zijn broer laten weten. Die heeft vervolgens alarm geslagen. Volgens omwonenden is de man woensdag begraven. 

'Een beetje een zonderling'

Dick Kruk, bestuurslid van de Vereniging van Eigenaren en bewoner van de flat noemt de vondst van gevaarlijke stoffen het een hele grote verrassing. 'Niemand zag dit aankomen', zegt Kruk. 'Het was een beetje een zonderling'. 
De brandweer is aanwezig en ook zijn er specialisten van Defensie bij het appartementencomplex. Bij de brandweerkazerne aan de Breelaan is een crisiscentrum ingericht.
Mensen die meer informatie willen kunnen bellen met de gemeente via 026-3775460 of het Twitteraccount @crisisGM volgen.

LIVEBLOG

23.04 Verslaggever Rob Meekes in gesprek met Arjan van Vugt, directeur bedrijfsvoering aan de Christelijke Hogeschool Ede

23.03 De brandweer zegt dat er 'spul' is aangetroffen. Onduidelijk is wat het precies is.
22.52 De complete persconferentie van burgemeester Van der Knaap.

22.39 De man ging in 2005 met vervroegd pensioen. Er wordt nu op de school nagegaan of de man de stoffen daar heeft verkregen. Meer informatie over hem in ons achtergrondartikel.
22.37 De Christelijke Hogeschool in Ede bevestigt dat de docent werkzaam was op hun school. 'Hij stond bekend als een precies en gewetensvol mens', zegt Arjan van Vugt namens de school.
22.32 Volgens verschillende bronnen is de natuurkundeleraar werkzaam geweest op de Christelijke Hogeschool in Ede. Het zou gaan om de 65-jarige Rob H.
22.23 Van der Knaap: de situatie was en is stabiel. ,,Maar het wordt een ander verhaal als je de boel gaat verslepen. Daar zijn specialisten voor nodig.''
22.12 De man was een natuurkundeleraar die met pensioen was, zo bevestigt de burgemeester. Ook zegt hij dat de stoffen er al jaren lagen.
22.05 Burgemeester Van der Knaap noemt het 'te bizar voor woorden dat een particulier zulke gassen in zijn kelderbox heeft'.
22.04 Specialisten hijsen zich in pak
22.03 Bewoners zijn boos, zegt burgemeester Van der Knaap. Hij is bij de bewoners langs geweest om te praten.
22.00 Burgemeester Van der Knaap: De stoffen zouden in dozen in een kluis in de kelderbox staan. De man is overigens een natuurlijke dood gestorven.
21.59
Burgemeester Van der Knaap: de kans is groot dat de bewoners vannacht
niet thuis
kunnen slapen.

21.59 Burgemeester: het is niet duidelijk hoe de man de stoffen in handen heeft gekregen.
21.58 Naast mosterdgas zijn er ook nog twee andere levensgevaarlijke gassen in de kelderbox, meldt de burgemeester.
21.57 Ondertussen in Veldhuizen: verslaggever Arjan Hoefakker meldt dat de rechter-commissaris groen licht heeft gegeven om de meting te starten.
21.56 Burgemeester Van der Knaap: De brandweer van Almere kreeg een brief doorgespeeld van de broer van de overleden man. De Edenaar had in de brief aan zijn broer gevraagd om goed om te gaan met gevaarlijke stoffen.
21.55 De politie werd op 10 oktober gewaarschuwd door een buurvrouw die haar buurman, de 65-jarige man, al een tijdje niet had gezien.
21.54 De overleden eigenaar van de kelderbox was van 65-jarige man, meldt de burgemeester.
21.53
Burgemeester Van der Knaap is nu aan het woord op de persconferentie. Hij zegt dat rond deze tijd het onderzoek van Defensie plaatsvindt.

21.51 De persconferentie gaat beginnen.
21.48 Volgens de gemeente Ede begint de persconferentie over 5 minuten.
21.44
Even laten doorstromen...

Brandweer #Ede heeft veel water verbruikt. Daardoor minder druk op waterleiding, mogelijk bruin water uit kraan. Even laten doorstromen.
— crisisGM (@crisisGM)
21.43 De gemeente Ede op de website: Ramen en deuren hoeven niet dicht. Als u zich daardoor veiliger voelt, kunt u natuurlijk altijd ramen en dergelijke gesloten houden.
21.35 Het wachten is op de persconferentie. Die zou om 21.30 uur beginnen.
21.34 Volgens een woordvoerster van de brandweer zijn er zeker 50 brandweerlieden bij betrokken.
21.23 Het Edese ChristenUnie-raadslid Jan de Kluijver
Schokkend bericht over Veldhuizen. Sterkte voor bewoners, hulpverleners en crisisteam olv @CvanderKnaap .
— Jan de Kluijver (@jandekluijver)
21.15 Op de livestream is te zien dat de voorbereidingen voor het onderzoek nog steeds in volle gang zijn
21.13 Voor de commotie maakte verslaggever Arjan Hoefakker nog snel deze foto...
Dit is dus de flat waar het om gaat, nu buiten bereik vd media. Foto genomen voor ontruiming #Ede #omroepGLD pic.twitter.com/Wv84ebnVu8
— Arjan Hoefakker (@Hoefakker)
21.11 De pers staat massaal bij de afzetting
21.02 Foto van de locatie op dit moment
21.00 De persconferentie is op het laatste moment een half uur uitgesteld. De bijeenkomst begint nu om 21.30 uur.
20.59 Bewoners die niet bij familie of vrienden kunnen slapen, mogen slapen in hotel De Reehorst. Kleine huisdieren mogen mee. De gemeente heeft 15 kamers gereserveerd.
20.55 Onze verslaggevers zijn daarnet niet weggestuurd vanwege de veiligheid. Nu blijkt dat dat simpelweg was omdat de brandweer er bij moest.
20.52 De livestream is weer online. Kijk live mee bovenin de player.
20.47 De bewoners worden opgevangen in wijkcentrum De Velder. Verslaggever Annemieke Schakelaar zocht ze op:
20.44 Verslaggever Petra Kuzee met een kort overzicht van de gebeurtenissen
20.38
De meeste bewoners kunnen vannacht bij familie of vrienden terecht. 18 anderen worden door de gemeente in hotels ondergebracht.

20.36 Over de overleden eigenaar van de kelderbox wordt gezegd dat hij een zonderling is. Maar wat is er nog meer over hem bekend? Lees het in ons achtergrondverhaal.
20.34 De laatste voorbereidingen worden getroffen. De brandweer heeft onder meer een hoogwerker en meerdere tankwagens gereed gezet.
20.31 Ook het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) wordt ingezet. Op de website van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding is te lezen wat dat team eigenlijk doet.
20.30 De hulpdiensten gaan nu kijken hoe ze het beste de kelderbox met gevaarlijke stoffen inkunnen.
20.22
Verslaggever Annemieke Schakelaar is in
waar bewoners worden opgevangen

20.16 De livestream wordt gestopt. Volgens de hulpdiensten is het voor verslaggevers te gevaarlijk.
20.08 De verrassing was groot toen de buurtbewoners tijdens het avondeten hun huis moesten verlaten, merkt verslaggever Arjan Hoefakker.

20.05 Twee agenten die eerder gingen kijken om wat voor stoffen het ging, zijn uitgebreid medisch onderzocht, meldt verslaggever Annemieke Schakelaar. Daar is niets bijzonders uitgekomen.
20.03 'Misschien hebben we wel 20 jaar op een tijdbom geleefd', zegt een boze bewoner op TV Gelderland.
20.02 Terugkijken: rond 18.15 uur maakte burgemeester Van der Knaap op TV Gelderland bekend dat de woningen ontruimd zouden worden.
20.00 Nu op TV Gelderland een update over de situatie in Ede
19.55 Burgemeester Van der Knaap spreekt nu de bewoners in het wijkcentrum toe
19.44 Beeld vanuit wijkcentrum De Velder
19.42 Volgens verslaggever Wim Hageman heeft de brandweer uit voorzorg slangen klaargelegd. Ook ziet het volgens hem er naar uit dat het nog een tijd kan duren.
19.39 Het is de bedoeling dat de persconferentie live wordt uitgezonden op de website van Omroep Gelderland
19.37 Specialisten van Defensie gaan in beschermende kleding onderzoeken of er gevaarlijke stoffen in de lucht zitten.
19.35 Nog geen aanwijzingen voor mosterdgas
Herhaling: tot nu toe zijn er geen aanwijzigingen dat er mosterdgas is vrijgekomen.
— crisisGM (@crisisGM)
19.28 Bewoners die voor vannacht zelf geen slaapplaats kunnen vinden, kunnen in De Velder blijven slapen.
19.26
De ontruiming komt als een complete verrassing, meldt verslaggever Annemieke Schakelaar op Radio Gelderland. Sommige mensen lopen zelfs met hun avondeten op straat.
19.25 Alle huizen zijn ontruimd, melden de hulpdiensten
19.22 Beeld van de hulpdiensten bij de ontruiming

19.19 De brandweer geeft duidelijkheid over de ontsmettingsstraat. Het gaat om een stellage met douches. De straat wordt voor de zekerheid ingericht, mochten mensen van Defensie toch in contact komen met gevaarlijke stoffen.
19.17 Wat is mosterdgas en hoe gevaarlijk is het? Lees het in ons achtergrondverhaal.
19.14 Dick Kruk, bestuurslid van de Vereniging van Eigenaren en bewoner van het complex, zegt op Radio Gelderland dat de natuurkundedocent een beetje een zonderling was.

19.13 De brandweer gaat een 'ontsmettingsstraat' inrichten. 
Brandweer gaat #Ede #Bijsterveld een #ontsmettingsstraat inrichten. Als dit gereed is, gaat #Defensie pas #onderzoek doen. ^AS
— crisisGM (@crisisGM)
19.09
Om 21.00 uur wordt er een persconferentie gegeven op het gemeentehuis.
19.04 Mosterdgas is een zeer gevaarlijk chemisch wapen. Het gas werd voor het eerst gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het werd ingezet door de Duitsers tijdens een slag bij het Belgische Ieper.
19.02 De ontruimde bewoners kunnen in wijkcentrum De Velder terecht. Daar kunnen ze zich laten inschrijven en krijgen ze koffie en thee.
18.51 Om 19.00 uur is er op TV Gelderland een extra uitzending te zien over de ontruiming in Ede. De live-uitzending is op deze pagina te bekijken.
18.48 Verslaggever Arjan Hoefakker meldt op Radio Gelderland dat er veel onduidelijkheid is bij de bewoners. 'Het is hier altijd goed gegaan', aldus een buurtbewoner.

18.43 Mensen die meer informatie willen kunnen meer informatie krijgen via het nummer 026-3775460 of via het Twitteraccount @crisisGM

Informatienummer bewoners en betrokkenen #Bijsterveld e.o. #Ede is 026-377 5460.
— crisisGM (@crisisGM)
18.36 Bewoners worden het huis uitgehaald. Andere omwonenden krijgen een brief in de bus.
18.20 Burgemeester Van der Knaap vertelt op Radio Gelderland dat de stoffen zijn van een man die vorige week is overleden.
18.15 Burgemeester Cees van de Knaap legt op TV Gelderland uit wat er aan de hand is. Het gaat vermoedelijk om mosterdgas.
18.00
De gemeente Ede meldt dat er woningen worden ontruimd aan de Bijsterveld. Er zijn gevaarlijke stoffen gevonden in een kelderbox.