Nieuws

Elburgse jongeren bij herdenking Sobibor

ELBURG/SOBIBOR - Vier Elburgse jongeren en een delegatie van de provincie Gelderland hebben maandag een herdenking bijgewoond in voormalig concentratiekamp Sobibor in Polen.
Daar werd de opstand van 70 jaar geleden herdacht. Zo'n 300 gevangen kwamen in opstand, doodden bewakers en vluchtten. De meeste vluchters werden weer opgepakt en vermoord.

Sobibor

Uiteindelijk overleefden zo'n 50 kampbewoners de oorlog. Dat staat in schril contrast tot de 170.000 mensen die zijn vermoord in het kamp, onder wie zo'n 34.000 joden uit Nederland. Tien daarvan kwamen uit Elburg.

Tentoonstellingen in Elburg

Twee weken geleden opende in Elburg een dubbele tentoonstelling in 2 musea over Sobibor. Een tentoonstelling gaat over de persoonlijke verhalen van de joden uit Elburg, de ander laat voorwerpen zien die zijn gevonden tijdens opgravingen op het terrein van het kamp, dat na de opstand door de Duitsers werd opgeheven en gesloopt door andere gevangenen die daarna werden vermoord.

Jarenlange band

De provincie Gelderland heeft al jarenlang een band met de Poolse provincie Lubelskie waar Sobibor onder valt. De provincie heeft in het verleden al vaker geïnvesteerd in educatieve projecten van Sobibor. Ook de komende 4 jaar wordt jaarlijks 30.000 euro geïnvesteerd in dit soort projecten. De vier jongeren uit Elburg zijn geselecteerd om de herdenking bij te wonen en mogen deelnemen aan activiteiten in en om Sobibor. Omroep Gelderland volgt een deel van hun reis in Polen.