Nieuws

Raadsel rond onbekende Poolse soldaat opgelost

BREDA - Een man, die als 'onbekende Pool' werd begraven in Ruurlo en later werd herbegraven als 'onbekende soldaat' in Breda, heeft na bijna 70 jaar weer een naam.
Dat meldt Omroep Brabant.
Het blijkt te gaan om Edward (Eddy) Jerzy Cieslar. De 18-jarige Pool stierf niet als militair, maar als lid van een Nederlandse verzetsgroep. Historicus Jos van Alphen (81) uit Dorst slaagde er met hulp van de Gelderse heemkundige Jan Oonk in om het bijzondere verhaal achter de jongeman te achterhalen.

Reichsarbeitsdienst

Cieslar werd in 1926 geboren in de door de Duitsers geannexeerde Poolse provincie Silezië. Al op 13-jarige leeftijd wordt hij door de Reichsarbeitsdienst aan het werk gezet. Jaren later wordt de jongeman ingedeeld bij de Hermann Göring Division van de Luftwaffe op de Kromhout kazerne in Utrecht.

Ter dood veroordeeld

In 1944 deserteert Cieslar samen met zijn dienstmaat uit het Duitse leger. Een week later worden ze opgepakt en ter dood veroordeeld, maar het duo weet te ontsnappen. Ook bij een tweede en zelfs derde arrestatie komen ze weg.

Ondergedoken in Mariënvelde

Het tweetal duikt vervolgens onder en sluit zich aan bij de verzetsgroep van Jan van den Broek in Voorthuizen. Als het te gevaarlijk wordt, duikt Cieslar definitief onder bij boer Jan Holkenborg in het Achterhoekse Mariënvelde. 'Het was gewoon onze Eddie. Niks bijzonders', weet Sophie IJzereef-Holkenborg, die destijds 10 jaar was, zich te herinneren. Kort voor de bevrijding wordt de 18-jarige Pool verraden en gedood op het boerenerf. Omdat alleen zijn voornaam bekend is, wordt hij als 'onbekende Pool' begraven in Ruurlo en in 1962 herbegraven als 'onbekende soldaat' in Breda. 

Onderzoek officieel erkend

De contacten en kennis van heemkundige Oonk waren doorslaggevend in het onderzoek, zegt historicus Jos van Alphen, die niet had verwacht dat hij de zaak zou oplossen. Eind vorig jaar werd het onderzoek van de twee officieel erkend door de Poolse autoriteiten. Op het kruis in Breda staat onder de naam E. Cieslar het opschrift 'Holenderski Ruch Oporu', oftewel Nederlands Verzet.
Foto en reportage: Omroep Brabant