Nieuws

Ex-militairen jagen op koperdieven

ARNHEM - Ex-militairen die zich verdekt opstellen en met een nachtkijker de omgeving afspeuren: menig actiefilm heeft ze in het script maar binnenkort liggen ze wellicht ook in de greppel bij u om de hoek.
Netbeheerder TenneT zet de ex-militairen namelijk in om de hoogspanningskabels en hoogspanningsstations te bewaken.

Toename koperdiefstallen

TenneT besloot de ex-militairen via een beveiligingsorganisatie in te huren na een grote toename van koperdiefstal in met name Midden- en Oost-Nederland. Sinds het begin van het jaar ligt het aantal inbraken in netwerkhuisjes en diefstallen van koperleidingen zo'n 30% hoger. Volgens Jeroen Brouwers, woordvoerder van Tennet, zijn de afgelopen 8 weken 35 inbraken geweest in huisjes. In Gelderland gaat het vooral om inbraken in huisjes, in Limburg worden meer kabels gestolen uit hoogspanningsmasten.

Eerste succes al geboekt

De inzet van de ex-militairen heeft al tot succes geleid. Bij een inbraak in een netwerkhuisje in Zaltbommel van de netbeheerder werden drie mannen opgepakt. De politie onderzoekt of ze ook verantwoordelijk zijn voor andere inbraken en koperdiefstallen. 

'Levensgevaarlijk'

TenneT benadrukt dat de diefstallen en inbraken niet alleen voor de dieven levensgevaarlijk zijn. Doordat de hoogspanningsstations na afloop van de inbraak vaak open blijven staan, kunnen er levensgevaarlijke situaties ontstaan voor spelende kinderen.