Nieuws

Opluchting na grote brand bij Gazelle in Dieren

DIEREN - In Dieren heeft een grote brand een loods met fietsonderdelen van Gazelle grotendeels verwoest.
Toch is er enige opluchting bij de directie: de overige panden, waaronder het historische Gazelle-gebouw, zijn gespaard gebleven. De productie kan maandag gewoon worden opgestart.
De brand in de loods van zo'n 60 bij 30 meter aan de Wilhelminaweg brak rond 3.00 uur uit. Rond 7.00 uur werd het sein 'brand meester' gegeven. Er zijn geen gewonden gevallen.

Informatienummer

Het Gazelle-terrein ligt in een woonwijk. Bij de brand kwam veel rook vrij. Omwonenden werd gevraagd ramen en deuren dicht te houden. Er is een informatienummer ingesteld: 026 - 4976 331.
Er was eerst een ander informatienummer. Dat is 's morgens ruim 20 keer gebeld. Het ging vooral om medewerkers van Gazelle en om inwoners die zich zorgen maakten over hun konijn of die zich afvroegen of ze hun hond wel konden uitlaten.

Loods met fietsonderdelen en bedrijfsschool

In de loods lagen fietsonderdelen opgeslagen, zoals banden, velgen en frames. Een deel van de loods is ingestort. Een bedrijfsschool in de loods, waar leerlingen worden opgeleid tot fietstechnicus, is verwoest. Er werd een speciaal team ingeroepen om delen van de loods te slopen, zodat de brandweer kon nablussen. 

Koninklijke Gazelle

Gazelle bestaat sinds 1892. In 1992 kreeg het door prinses Margriet het predicaat 'koninklijk' uitgereikt. Er worden volgens Gazelle elk jaar ruim 300.000 fietsen gemaakt. Er werken zo'n 450 mensen.

Liveblog (gesloten):

11.00 uur: We beëindigen het liveblog. We houden u via gld.nl uiteraard op de hoogte van ontwikkelingen.
10.55 uur: De productie kan maandag gewoon worden opgestart, zegt algemeen directeur Jaap Merkus:
10.40 uur: Omwonenden krijgen, zoals eerder gemeld, een brief. Toelichting locoburgemeester:
10.25 uur: Er wordt nog volop gesloopt. Er is nu een andere 'grijper' ingezet, die stalen balken doorknipt alsof het luciferhoutjes zijn. Onze cameraman sprak zojuist een vrouw die recht tegen over Gazelle woont. Ze merkte pas dat er brand was geweest toen ze tegen 9.00 uur naar buiten keek.
9.55 uur: Een speciaal team is nog bezig met het slopen van een deel van de loods, zodat daar nog kan worden nageblust.
9.35 uur: De brand heeft voor zeker tonnen schade aangericht, zegt algemeen directeur Jaap Merkus van Gazelle. Hij is opgelucht dat de historische gebouwen behouden zijn gebleven.
9.30 uur: Mensen krijgen een brief met adviezen thuis, meldt wethouder Ron König die poolshoogte is komen nemen. Op de site van de gemeente staan vragen en antwoorden. Dat geldt ook voor de site van de veiligheidsregio.
9.20 uur: De bedrijfsschool in de loods is verwoest, zegt algemeen directeur Jaap Merkus van Gazelle. Dat is geen groot probleem. Die kan weer worden opgebouwd.
9.15 uur: Livebeelden:
9.10 uur: De Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden heeft vragen en antwoorden op een rijtje gezet over de neerslag van roetdeeltjes.
9.05 uur. De directie van Gazelle is in crisisberaad bijeen. Linten bij de loods zijn weggehaald. De brandweer is aan het nablussen. Er staan beveiligingsmedewerkers van Gazelle bij het pand.
9.00 uur: Update over onderzoek roetdeeltjes:
Het RIVM onderzoekt eventuele schadelijkheid van roetdeeltjes. Er zijn geen klachten van omwonenden gemeld .#brand #gazelle
— crisisGM (@crisisGM)
8.50 uur: De loods staat dicht bij het spoor, maar het treinverkeer heeft geen last van de brand die er woedde.
8.45 uur: Op de site van de gemeente Rheden staan vragen en antwoorden over de brand. De gemeente verwacht dat pas in de loop van de middag duidelijk is of er zware metalen in de roetdeeltjes zitten die in de omgeving van het pand zijn neergekomen.
8.37 uur: De eerste eenheden van de brandweer worden afgelost, meldt het regionaal operationeel team.
8.35 uur: Ook kinderen kunnen weer hun gang gaan in Dieren.
#brand #Gazelle kinderen kunnen gewoon buiten of in de tuin spelen. Wel daarna handen wassen (voor het eten). ^ROT
— crisisGM (@crisisGM)
8.30 uur De bedrijfsschool in de loods heeft ook aanzienlijke schade opgelopen. Daar worden leerlingen opgeleid tot fietstechnicus.
8.25 uur Beelden vanuit een hoogwerker:
8.20 uur
Gesprek met wethouder Ron König, een halfuurtje geleden.
8.15 uur
Mensen in de buurt hoeven niet meer binnen te blijven.
#Brand #Gazelle bewoners kunnen naar buiten. Probeer wel uit de rook te blijven. ^ROT
— crisisGM (@crisisGM)
8.10 uur Onze verslaggever ziet dat de brandweer 'afschaalt'. Sommige brandweerlieden vertrekken. Een man uit de buurt zegt dat zijn vrouw een verdacht persoon heeft gezien, die bij het spoor foto's nam.
8.05 uur Roetdeeltjes.
Tussen Gazellefabriek en Apeldoorns Kanaal kunnen roetdeeltjes neerslaan. Advies: gebruik huishoud-handschoenen bij opruimen #brand #gazelle
— crisisGM (@crisisGM)
7.55 uur Vlak bij de fabriek liggen asdeeltjes, zegt wethouder Ron König. Bewoners moeten die laten liggen en die niet aanraken. Haal geen groente uit de tuin en laat kinderen er niet spelen, zegt König. Dat zijn de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen. De oorzaak van de brand is nog niet bekend.
7.50 uur Het wordt licht in Dieren. De schade is goed zichtbaar.

7.40 uur Er kan bruin water uit de kraan komen:
Bruin leidingwater kan ontstaan doordat veel bluswater onttrokken wordt. Het is niet schadelijk. Laat kraan even doorlopen. #brand #gazelle
— crisisGM (@crisisGM)
7.35 uur
Gesprek met brandweervoerder:

7.20 uur Er zijn geen gewonden gevallen, meldt de brandweer nog eens. Er waren wel geruchten over een gewonde. Er is gebleken dat er ongeveer op hetzelfde moment brand uitbrak in een woning in Westervoort. Deze persoon heeft rook ingeademd, maar hoefde niet naar het ziekenhuis.
7.18 uur De brandweer denkt dat een groot deel van de loods verloren is gegaan. In de loods lagen behalve velgen, ook onder meer banden en metalen onderdelen. Specialisten zijn nog steeds bezig met het analyseren van de meetresultaten, zegt brandweerwoordvoerder Gerard Smit.
7.15 uur Gazelle verwacht maandag de productie 'gewoon' te kunnen hervatten, heeft wethouder König van de directie gehoord.
7.10 uur Het sein 'brand meester' is inmiddels gegeven, wordt via Twitter gemeld.
#Brand #Gazelle. Vlak na 07.00 uur is het sein "brand meester" gegeven. ^ROT
— crisisGM (@crisisGM)
7.07 uur
Beelden van de brand:

7.05 uur Via Twitter wordt het advies ook nog eens herhaald.
#Brand #Gazelle rook is altijd schadelijk. Advies blijft: houdt ramen en deuren gesloten en blijf uit de rook. ^ROT
— crisisGM (@crisisGM)
7.02 uur Wethouder Ron König zegt dat het advies nog steeds geldt dat mensen in het gebied ramen en deuren gesloten moeten houden.
7.00 uur De situatie op dit moment. De loods heeft veel schade opgelopen.
6.45 uur Geen gevaar voor de gezondheid:
#Brand #Gazelle. Er worden momenteel metingen verricht. Vooralsnog geen dusdanige concentraties die gevaar opleveren voor de gezondheid.^ROT
— crisisGM (@crisisGM)
6.40 uur
Er is een informatienummer geopend:
#Brand #Gazelle publiek kan informatie inwinnen op telefoonnummer 026-3775460. ^ROT
— crisisGM (@crisisGM)
6.30 uur De brandweer verwacht niet dat er sprake is van een hoge concentratie gevaarlijke stoffen, zegt een woordvoerder. Maar de uitslag van de metingen is er nog niet. Er zijn niet veel omwonenden die een kijkje komen nemen, meldt onze verslaggever ter plaatse.
6.20 uur Er wordt geprobeerd een deel van de loods te redden. Er is geen vuur meer te zien, alleen rook. Het gaat om een loods van 100 bij 30 meter, zegt de brandweer.
6.10 uur
Volgens een verslaggever woedt de brand in één loods, waarin velgen liggen opgeslagen. De directeur van Gazelle is nog niet in staat te reageren. Er vinden metingen plaats naar de concentratie gevaarlijke stoffen. Er staan tientallen brandweerlieden te blussen, onder meer met hoogwerkers. Er is veel rook. Er zijn geen gewonden.
#dieren #gazelle advies 'binnen blijven' geldt alleen voor bewoners in het gebied waar de rook (over)heen trekt. ^ROT
— crisisGM (@crisisGM)
6.00 uur Een verslaggever ziet witte rook, die over Apeldoorns Kanaal richting Spankeren trekt.
5.00 uur Brandweer geeft nog groter alarm (GRIP2); komt maar enkele keren per jaar voor. In het gemeentehuis in De Steeg wordt een beleidsteam samengesteld. De Veiligheidsregio stuurt NL-Alert naar mensen met een telefoon die zo'n bericht kunnen ontvangen. Verzoek: houd ramen en deuren gesloten.
Gazelle in brand. pic.twitter.com/cY9O2vQwfP
— Ravenna' (@heyyhoi_)
4.30 uur Brandweer Arnhem wordt ter assistentie gevraagd. Brandweer geeft groot alarm af. Ambtenaren gevaarlijke stoffen worden gealarmeerd om te meten of er gevaarlijke stoffen vrijkomen.
4.00 uur Omliggende korpsen, onder meer van Brummen en Doesburg, rukken uit.
3.50 uur Brandweer spreekt van 'grote brand'.
3.15 uur Brandweer spreekt van 'middelbrand'.
3.00 uur Eerste melding: automatische brandmelding dat er brand is bij fabriek Gazelle.