Nieuws

Vier misverstanden over de traumaheli

NIJMEGEN - De eerste traumahelikopter vloog 12,5 jaar geleden voor het eerst vanuit Nijmegen. Het Mobiel Medisch Team Nijmegen (MMT) kreeg toen de beschikking over een traumaheli.
Het Radboudumc heldert een aantal misverstanden op:

‘De traumaheli is voor niets uitgerukt’

Die conclusie wordt vaak getrokken als het slachtoffer van een ongeval niet met de traumaheli wordt vervoerd, maar de patiënt in de ambulance meegaat. De traumaheli is vooral bedoeld om het Mobiel Medisch Team snel naar de plaats van het ongeval te brengen, zodat ze ter plaatse specialistische zorg kunnen verlenen. Slechts één op de tien patiënten gaat mee met de traumaheli.

‘De traumaheli is er alleen voor trauma’s’

Bij de start in 1995 werd de heli alleen bij trauma’s ingezet. Inmiddels vliegt de heli ook voor andere spoedgevallen, zoals bijvoorbeeld een verdrinking of een hersenbloeding.

‘De traumaheli kan hier nooit landen’

Bij een ongeval denken omstanders en hulpverleners al snel dat er geen plek is voor de traumaheli om te landen. Maar de piloten zijn speciaal getraind om op moeilijke locaties te landen. En vanuit de lucht zien zij vrijwel altijd wel een geschikt pleintje, park of weiland.

‘Het Mobiel Medisch Team neemt de rol van de ambulancemedewerker over’

Hoewel ambulanceverpleegkundigen minder bevoegdheden hebben dan artsen van het Mobiel Medisch Team (MMT), blijft het altijd een samenwerking tussen alle hulpverleners. De MMT-verpleegkundige communiceert met alle betrokkenen en zorgt voor een optimale samenwerking.