Nieuws

Koninklijk sprookje in Apeldoorn

Koninklijk sprookje in Apeldoorn
Apeldoorn was zaterdag weer het toneel van een koninklijk sprookje.
APELDOORN - Apeldoorn was zaterdag weer het toneel van een koninklijk sprookje.
Zijne Koninklijke Hoogheid prins Jaime, de jongste zoon van prinses Irene, trouwde er voor de kerk met Viktória Cservenyák. Het paar trouwde donderdag voor de wet in Wijk bij Duurstede, de woonplaats van Irene.
De kerkelijke inzegening was zaterdag om 13.00 uur in de Mariakerk aan de Hoofdstraat. Onder anderen koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren daarbij. Het huwelijksfeest is 's avonds op Paleis Het Loo.
De zieke prins Bernhard en zijn vrouw prinses Annette ontbraken, evenals de 7 maanden zwangere prinses Annemarie. De echtgenote van prins Carlos is uit voorzorg in het ziekenhuis opgenomen.
Het bruidspaar werd bij het verlaten van de kerk door honderden belangstellenden toegejuicht. Ondanks de net beginnende regen ging het bruidspaar in een open auto naar paleis Het Loo.

Gelderse wortels

Zowel prins Jaime als Viktória Cservenyák heeft veel herinneringen aan Apeldoorn. Jaime kwam er geregeld en Viktória Cservenyák groeide er op. Vanaf haar achtste woonde de Hongaarse in Apeldoorn, waar ze haar middelbare schoolopleiding volgde aan het Lyceum.
De in Nijmegen geboren prins Jaime werkt bij het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag. Viktória werkt als jurist bij een bank. Jaime heeft een tweelingzus, Margarita. Hij is de zoon van prinses Irene en Carlos Hugo van Bourbon-Parma.

Koninklijke huwelijken in Apeldoorn

Apeldoorn heeft een sterke band met het Nederlandse koningshuis. Prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven wonen al sinds de jaren 60 op Het Loo. De gemeente is daardoor vaker het toneel geweest van een koninklijk huwelijk.
  • In 2005 trouwde Prins Pieter-Christiaan, de derde zoon van prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven op Paleis Het Loo met Anita van Eijk.
  • In 1998 trouwde Prins Maurits, de oudste zoon van prinses Margriet en prof. mr. Pieter van Vollenhoven in de Grote Kerk met Marilène.
Royaltywatcher Marc van der Linden volgt het huwelijk op zijn blog.