Nieuws

Moordenaar Pim Fortuyn mogelijk met proefverlof

HARDERWIJK - De Raad voor Strafrechtstoepassing vindt dat Harderwijker Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, recht heeft op proefverlof.
De raad roept staatssecretaris Teeven van Justitie op een nieuwe beslissing te nemen op zijn verlofaanvraag.
Eerder zei staatssecretaris Teeven van Justitie dat Van der G. niet met proefverlof mag. Zijn veiligheid zou niet gegarandeerd kunnen worden, omdat de Harderwijker meerdere keren is bedreigd. Ook zou het onrust in de maatschappij veroorzaken. De Raad voor Strafrechtstoepassing veegt deze argumenten van tafel. 'Het belang om verlof te verlenen in dit stadium van de detentie dient te prevaleren boven de mogelijke maatschappelijke onrust en de risico's', schrijft de raad in een persbericht. 

'Teeven moet proefverlof nu wel toestaan'

Volgens de Nijmeegse strafrechtdeskundige Henny Sackers kan Teeven eigenlijk niet anders beslissen dan het proefverlof voor Van der G. nu wel toe te staan:

Harderwijk weet niet of hij terugkeert

De gemeente Harderwijk laat in een reactie weten geïnformeerd te zijn. Ze weet niet of de milieuactivist na zijn vrijlating weer in zijn oude woonplaats gaat wonen. Het proefverlof zal overigens niet de eerste keer zijn dat Van der G. zich buiten de gevangenis begeeft, want in 2008 kreeg hij bijzonder verlof om bij de begrafenis van zijn oma in Harderwijk te zijn. Zijn advocaat heeft dat destijds bevestigd.
Van der G. schoot Pim Fortuyn op 6 mei 2002 dood op het mediapark in Hilversum. In 2003 kreeg hij 18 jaar gevangenisstraf. In mei volgend jaar kan hij vervroegd vrijkomen.