Nieuws

Nieuw systeem voor afgedankte luchtmachtbasis

Nieuw systeem voor afgedankte luchtmachtbasis
Hoewel het controlecentrum van de luchtmacht in Nieuw Milligen in 2018 sluit, is daar woensdag het nieuwe militaire luchtverkeerssysteem officieel in gebruik genomen.
NIEUW MILLIGEN - Hoewel het controlecentrum van de luchtmacht in Nieuw Milligen in 2018 sluit, is daar woensdag het nieuwe militaire luchtverkeerssysteem officieel in gebruik genomen.
Minister Hennis-Plasschaert van Defensie verrichtte de openingshandeling.
Het Shared Air Traffic Service systeem (SAS) is volgens Defensie revolutionair binnen Europa, omdat er voor het eerst samengevoegde verkeersleidingsinformatie kan worden uitgewisseld op verschillende locaties en door verschillende luchtverkeersleidingscentra. Militairen kunnen nu gebruikmaken van bijvoorbeeld radardata en vliegplannen die zijn opgesteld door onder andere civiele organisaties. Het grote voordeel daarvan is dat meerdere luchtverkeersleidingsinstanties werken met exact dezelfde informatie en hetzelfde perspectief. SAS verhoogt de veiligheid in een van de meest complexe en drukste delen van het Europese luchtruim, aldus Defensie.
Er is vijf jaar aan het nieuwe systeem gewerkt. Mogelijk wordt het in 2018 verplaatst naar een andere luchtmachtbasis van Defensie.