Nieuws

Verbeet in Raad van Toezicht Paleis Het Loo

Verbeet in Raad van Toezicht Paleis Het Loo
Voormalig Tweede Kamer-voorzitter Gerdi Verbeet is de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van Paleis Het Loo in Apeldoorn.
APELDOORN - Voormalig Tweede Kamer-voorzitter Gerdi Verbeet is de nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van Paleis Het Loo in Apeldoorn.
Zij volgt Onno Ruding op, die vooral bekend is als oud-minister van Financiën.
Ruding was sinds 2006 voorzitter van de Raad van Toezicht van Paleis Het Loo. Na twee termijnen van vier jaar legt hij zijn voorzittershamer neer. Ter gelegenheid van zijn afscheid heeft Ruding een speciaal fonds opgericht: het Dr. H.O.C.R. Ruding Fonds. Daarmee wordt Paleis Het Loo in staat gesteld de collectie uit te breiden, te onderzoeken, te restaureren en er over te publiceren. Speciale aandacht gaat hierbij uit naar 17de en 18de eeuwse schilderijen, Delfts blauw en zilver.
Dankzij het fonds konden de aankoop en restauratie van twee schilderijen van Prins Willem IV en zijn echtgenote Anna van Hannover uit 1751 volledig worden bekostigd. Het portret van prins Willem IV, door hofschilder Johann Tischbein, is van uitzonderlijk hoge kwaliteit en naar alle waarschijnlijkheid samen met het portret van zijn echtgenote door Willem IV geschonken aan Alexander Carel van Heiden, vader van de beroemde kamerheer Sigismund Pieter Alexander van Heiden-Reinestein. De schilderijen zijn binnenkort te zien in de kamer van Willem IV in Paleis Het Loo.
De portretten zijn tijdens het afscheid van Ruding op 21 september jl. aan directeur Michel van Maarseveen overhandigd. Van Maarseveen: 'Paleis Het Loo is zeer veel dank aan Onno Ruding verschuldigd voor de jaren dat hij voorzitter was. We zijn blij dat we met Gerdi Verbeet een goede en ervaren opvolger hebben gevonden'.
Gerdi Verbeet was van 2001 tot 2012 lid van de Tweede Kamer en vanaf 2006 voorzitter.
.