Nieuws

Nijmegenaar opgepakt bij grote politieactie

Nijmegenaar opgepakt bij grote politieactie
Bij een grote politieactie tegen de georganiseerde misdaad is een Nijmegenaar aangehouden door een arrestatieteam.In het zuiden van Nederland hebben het Openbaar Ministerie en verschillende politie-eenheden in totaal 10 verdachten aangehouden en 31 woningen en bedrijven doorzocht.
NIJMEGEN - Bij een grote politieactie tegen de georganiseerde misdaad is een Nijmegenaar aangehouden door een arrestatieteam.In het zuiden van Nederland hebben het Openbaar Ministerie en verschillende politie-eenheden in totaal 10 verdachten aangehouden en 31 woningen en bedrijven doorzocht.
Dat gebeurde onder meer in Malden en Nijmegen.
De politie heeft beslag gelegd op bewijsmateriaal, zoals administratie, drugs, geld, mobiele telefoons en digitale gegevensdragers.

300 politieagenten

Onder leiding van zeven officieren van justitie en zes rechters-commissarissen werkten er 300 politiemensen mee aan de actie. In politiebureaus in Eindhoven en Heerlen waren commandocentra ingericht, van waaruit de actie van minuut tot minuut wordt gecoördineerd.
Het ministerie van Defensie stond de politieoperatie bij met een veertigtal militairen van de genie, die zochten naar verborgen plaatsen waar drugs of geld konden zijn verstopt. Ook zijn speciaal opgeleide drugs- en geldhonden ingezet.

Grootschalige invoer

Onder de codenamen Wolf en Beretta lopen sinds begin vorig jaar opsporingsonderzoeken die door de regionale en landelijke recherche worden uitgevoerd. Aan deze onderzoeken wordt direct leiding gegeven door officieren van justitie van het Landelijk Parket en het Parket Limburg. Ook is nauw samengewerkt met politie- en justitiediensten in Duitsland, België en op Bonaire. De onderzoeken gaven zicht op het grootschalig invoeren en verhandelen van cocaïne, hasj en grondstoffen voor de productie van XTC.
De namen van de hoofdverdachten kwamen in het verleden al vaker naar voren in onderzoeken naar georganiseerde misdaad. Zij wisten zich in het verleden zo goed af te schermen dat ze niet konden worden aangehouden. Enkele verdachten hebben wel een uitgebreid strafblad.
Een rode draad in de onderzoeken zijn Belgische criminele contacten van de verdachten. Deze kompanen van over de zuidelijke grens zouden in staat zijn containers met drugs door de controles van de douane en andere havenautoriteiten in Antwerpen te loodsen. Gelet hierop werd al in 2012 de samenwerking gezocht met de Belgische autoriteiten.

Haven van Antwerpen

Vermoedelijk hebben de verdachten de hand gehad in de invoer van een container met ruim 3000 kilo hasj uit Pakistan. Het drugstransport werd onderschept in de haven van Antwerpen. Uit het onderzoek is verder duidelijk geworden dat zij vermoedelijk betrokken zijn bij de invoer van containers uit Zuid-Amerika en China met cocaïne en PMK, de grondstof voor de productie van XTC.
Alle aangehouden verdachten zijn dinsdag in verzekering gesteld.  Aan hen zijn door het OM beperkingen opgelegd. Zo mogen zij geen enkel contact met de buitenwereld hebben, behalve met hun advocaten. De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Maastricht, waar de strafzaak tegen hen inmiddels bij de rechtbank aanhangig is gemaakt