Nieuws

Vakbond CNV schrikt van plannen Sappi

Vakbond CNV schrikt van plannen Sappi
Vakbond CNV Vakmensen is geschrokken van het bericht dat bij papierproducent Sappi in Nijmegen 192 banen op de tocht staan.
NIJMEGEN - Vakbond CNV Vakmensen is geschrokken van het bericht dat bij papierproducent Sappi in Nijmegen 192 banen op de tocht staan.
In Maastricht gaat het om 22 banen.
'Het komt voor ons niet totaal onverwacht, maar we zijn wel geschrokken van de omvang van de plannen', zegt bestuurder Jean-Marie Severijns van CNV Vakmensen.
Door de dalende vraag naar papier overweegt Sappi de productie in Nijmegen te herverdelen over andere fabrieken in Europa. Vakbonden en de ondernemingsraad zijn betrokken bij dit proces, zegt Severijns. Ook wordt onderzocht welke Sappi-producten in Nijmegen gemaakt zouden kunnen worden.

'Een dodelijke cocktail'

'Het zijn zware tijden voor de papierindustrie', zegt Severijns. 'Door het digitale tijdperk is er minder vraag naar papier en is er sprake van een structurele overcapaciteit in de papiersector wereldwijd. Samen met de stijgende grondstofprijzen en dalende verkoopprijzen is dit een dodelijke cocktail.'
Volgens Severijns siert het Sappi dat het bedrijf de vakbond tijdig heeft geïnformeerd over de plannen en dat het bedrijf met de bonden op zoek gaat naar alternatieven.