Nieuws

Achilles'29 stort groot deel subsidie terug

Achilles'29 stort groot deel subsidie terug
Voetbalclub Achilles'29 heeft vlak voor het raadsdebat een aanzienlijk deel van de subsidie voor nieuwe kleedkamers teruggestort aan de gemeente Groesbeek. De Jupiler League maakte donderdag 191.000 euro over.
GROESBEEK - Voetbalclub Achilles'29 heeft vlak voor het raadsdebat een aanzienlijk deel van de subsidie voor nieuwe kleedkamers teruggestort aan de gemeente Groesbeek. De Jupiler League maakte donderdag 191.000 euro over.
De gemeente had dat bedrag geeïst in een aangetekende brief. 'We hebben een en ander nog eens scherp aangezet en duidelijk gemaakt', zegt burgemeester Keereweer.
Tussen 2006 en 2010 werd tweemaal een subsidie uitgekeerd van ruim 180.000 euro. In totaal ontving Achilles ongeveer 370.000 euro. Nu is dus een groot deel terug bij de gemeente. Volgens Achilles'29 voorzitter Derks is er echter niet veel aan de hand. 'Dat bedrag stond gewoon bij ons geparkeerd en is nu terug. Of dat nu op een rekening derdengelden staat zoals de gemeente het aangeeft, maakt niet zoveel uit.'

Achilles voorzitter maakt zich geen zorgen

De gemeenteraad geeft Achilles'29 tot 1 november de tijd om een financieel onderbouwd plan in te dienen voor acht nieuwe kleedkamers. Het voorschot van 191.000 euro blijft daarvoor gereserveerd. Lukt dat niet, pleegt de voetbalclub volgens de aangetekende brief een 'wanprestatie.' Derks maakt zich echter geen zorgen. 'Wij gaan zeker bouwen en dat plan komt er ook op tijd. Met Ballast Nedam zijn we bezig die uiteen te zetten. We doen dat in fases. Kleedkamers zijn nu prioriteit.'

Kleedkamers gaan er komen

De club die deze zomer promoveerde naar het profvoetbal vroeg in 2004 al om geld voor (nieuwe) kleedkamers, maar gebouwd op de Heikant is er nog niets. Wethouder Spaan: 'Als het plan er niet komt zoals wij schrijven, is het einde verhaal en moet het geld terug. Zo hard is het. Maar de kleedkamers gaan er absoluut komen. Op wat voor manier dan ook. Dat verdient die club', stelt Spaan.

Geld overgemaakt zonder garanties

De voltallige raad van Groesbeek deelde de mening van Spaan dat de kleedkamers er moeten komen, maar fracties toonden zich ook kritisch naar het college en de voetbalclub. CDA-fractievoorzitter Poelen: 'Het is mij een raadsel dat het college zo coulant is geweest. Er is geld overgemaakt zonder garanties. Dat is een grote fout.' 

Achilles niet bij raadsvergadering

Fractievoorzitter Schmiermann van de PvdA is blij nu een groot deel van het geld weer op de rekening van de gemeente staat. 'Het schept wel een beetje vertrouwen dat dit bedrag is teruggestort. Maar Achilles moet de termijn van 1 november wel zeer serieus nemen.' Overigens vond Schmiermann het 'jammer' dat Achilles tijdens het belangrijke raadsdebat geen vertegenwoordiger naar het gemeentehuis had gestuurd om gebruik te maken van het spreekrecht. Er waren ook geen fans van de voetbalclub aanwezig.