Nieuws

Oad laat geen passagiers meer vertrekken

ARNHEM - Het faillissement van de Oad Groep veroorzaakt veel onzekerheid bij reizigers en werknemers.
Woensdagmiddag werd de reisorganisatie met al haar dochterondernemingen failliet verklaard. Onder de Oad Groep vallen onder meer Oad reizen, het touringcarbedrijf en de Globe reisbureaus.

Oad laat geen passagiers meer vertrekken

Oad Reizen ontraadt zijn klanten om op korte termijn naar hun vakantiebestemming af te reizen, zo laat het bedrijf in een persbericht weten. Bovendien heeft de organisatie besloten om alle vertrekken op langere termijn te annuleren. Ook kunnen geen nieuwe boekingen meer worden gemaakt. Aanleiding is de groeiende onrust die is ontstaan op verschil;lende bestemmingen, waar hoteliers Oad-gasten weigerden of eisten dat ze hun hotelrekening rechtstreeks en direct uit eigen zak moeten voldoen.
De curatoren zijn momenteel druk in gesprek met eventuele overnamekandidaten. De 7000 reizigers die nu op vakantie zijn, kunnen hun reis gewoon afmaken. Hun verblijf en activiteiten worden vanaf nu vergoed door de Stichting Garantiefonds Reisgelden. Ook touroperator TUI is door de SGR gevraagd bij te springen als bijvoorbeeld hoteleigenaren garanties willen dat hun kosten worden gedekt. TUI declareert deze bedragen later weer bij de SGR. Volgens TUI blijft OAD wel het aanspreekpunt voor reizigers.
Overzicht van de gevolgen voor de mensen die bij Oad hebben geboekt:

  • Reizigers die op dit moment op vakantie zijn met Oad Reizen, kunnen hun reis afmaken zoals ze die hadden geboekt, meldt de SGR. TUI gaat dat regelen. OAD-klanten die op locatie problemen hebben die dringend moeten worden opgelost, kunnen bellen met 0031 548 37 71 12.
  • Oad-busreizen op vrijdag 27 september (dagtocht, excursiereis, Disney-bus of busverhuur) gaan door.
  • Gedupeerden van de Oad-reizen die op 26 september niet doorgingen, kunnen zich melden bij de SGR. Er volgt nog informatie over reizen op 27 september en later, meldt Oad.
  • Als u bij een van de reisbureaus (onder meer Globe Reisburo's) een reis heeft geboekt van een touroperator die niet tot de Oad Groep behoort, dan voert die touroperator de reis gewoon uit.
  • SGR adviseert dringend om geen betalingen meer aan de Oad Groep te doen voor nog niet aangevangen reizen. Betalingen gedaan na 25 september worden niet meer door SGR gegarandeerd. Op de website van Oad staat overigens dat aanbetalingen die vanaf nu worden gedaan, door de curator worden terugbetaald als de reis niet doorgaat.
  • De curator is met meerdere partijen in gesprek of er een doorstart mogelijk is. Of die er komt, is bepalend voor de vraag of passagiers die op langere termijn een vakantie hebben geboekt, ook daadwerkelijk kunnen vertrekken.
  • De Oad Groep bekijkt van dag tot dag welke gevolgen het faillissement voor vertrekkende en op vakantie verblijvende passagiers heeft, zo deelde de woordvoerder van de curatoren, Wim Gramsma, donderdagochtend mee. Betuwe Express is bereid reizen over te nemen, laat directeur Albert Winnemuller weten.

Werknemers werken voorlopig door

De 1750 werknemers van Oad en de Globe reisburo's is gevraagd voorlopig gewoon door te werken. Zij zijn ook nog gewoon aanspreekpunt van reizigers die op vakantie zijn. Tot er meer duidelijk is over een eventuele doorstart is de toekomst ook voor hen onzeker.

Een nieuwe reis boeken?

Op de site van Oad kun je nog steeds een nieuwe reis boeken. De reisorganisatie meldt daar dat aanbetalingen worden terugbetaald door de curator als de reis uiteindelijk niet door kan gaan. De SGR heeft aangegeven betalingen die na het uitspreken van het faillissement zijn gedaan niet meer te vergoeden.

Zit u in het buitenland met een Oad-reis en kunt u toch niet naar huis?

We horen graag uw verhaal, met naam en telefoonnummer, op omroep@gld.nl