Nieuws

Vragen over locatie tweede sluiskolk Eefde

Vragen over locatie tweede sluiskolk Eefde
GroenLinks (GL) en de PvdA in de gemeente Lochem willen van het college van burgemeester en wethouders weten of die de locatie voor de tweede sluiskolk bij Eefde wil heroverwegen.
EEFDE/LOCHEM - GroenLinks (GL) en de PvdA in de gemeente Lochem willen van het college van burgemeester en wethouders weten of die de locatie voor de tweede sluiskolk bij Eefde wil heroverwegen.
Rijkswaterstaat wil de tweede kolk aan de noordkant aanleggen. GL en de PvdA vinden dat vreemd, omdat daarvoor veel bomen gekapt moeten worden. Ook ligt deze locatie dichter bij bewoond gebied en  moeten er roeken, een beschermde vogelsoort,  worden verplaatst.

Rapport rammelt

Reden voor de vragen is de conclusie van de Commissie MER. Deze oordeelde eerder dat het onderzoek naar de milieugevolgen onvoldoende is. Rijkswaterstaat moet het onderzoek nu aanvullen.

Sluiskolk hard nodig

Minister Schultz van Haegen maakte vorig jaar bekend dat zij 69 miljoen euro wil uittrekken voor de nieuwe sluiskolk. Het Twentekanaal is een belangrijke scheepvaartroute. Vanwege economische redenen moeten grotere schepen de havens in Twente kunnen bereiken. Door de bouw van een tweede kolk en het verruimen van het kanaal moet dat haalbaar zijn.
Het college van B en W heeft maandagavond nog geen standpunt ingenomen. Dinsdag volgt overleg met het ministerie en de provincie Gelderland.