Nieuws

Boek over adel en ridders in Gelderland

Boek over adel en ridders in Gelderland
Eeuwenlang hadden adel en ridderschap veel macht in Gelderland, maar nu komen de Gelderse ridders vooral voor de gezelligheid bij elkaar.
ARNHEM - Eeuwenlang hadden adel en ridderschap veel macht in Gelderland, maar nu komen de Gelderse ridders vooral voor de gezelligheid bij elkaar.
Zaterdagavond sloten zij hun jaarlijkse vergadering af in het nieuwe Gelders Archief in Arnhem. Hoogtepunt van de ridderlijke samenkomst was de presentatie van het boek Adel en ridderschap in Gelderland. Commissaris van de Koning Clemens Cornielje nam het eerste exemplaar in ontvangst. Het boek beschrijft de volledige geschiedenis van de adel vanaf het jaar 1000 tot nu.

Gelderland heeft nog steeds ridders

De adel heeft in Gelderland nog lange tijd veel macht gehouden. Tot diep in de twintigste eeuw leverden oude adellijke geslachten de Gelderse burgemeesters en Commissarissen der Koningin. De Gelderse ridderschap bestaat nog steeds. De leden hebben een adellijke titel en mogen zich volgens de Gelderse tradities 'ridder' noemen. De ridderschap steunt verschillende liefdadigheidsdoelen.