Nieuws

'Duitsers bij Airborne Herdenking 2014'

OOSTERBEEK - Burgemeester Gebben van Renkum wil Duitsers meer betrekken bij de 70e Airborne Herdenking in 2014.
Gebben zei donderdag het mooi te vinden als de laatste nog levende veteranen de herdenking met Duitse vertegenwoordigers zouden kunnen meemaken, al erkent hij dat het idee erg gevoelig ligt. 
Burgemeester Gebben: Airborne Herdenking met Duitsers.

Duitsers bij herdenking gevoelige kwestie

In Arnhem leidde een soortgelijk plan in 1994 tot veel protest toen toenmalig burgemeester Scholten zei dat bij de Market Garden herdenking ruimte moest zijn voor de aanwezigheid van Duitse vertegenwoordigers. Recent nog bleek in de gemeente Bronckhorst hoe gevoelig het herdenken van en met Duitsers ligt. De rechter kwam er zelfs aan te pas om te verhinderen dat burgemeester Aalderink als vertegenwoordiger van de gemeente tijdens de herdenking in Vorden langs de graven van gesneuvelde Duitse militairen zou lopen. De zaak leidde landelijk tot veel ophef en werd breed uitgemeten in de pers.
Beeld van de jaarlijkse herdening in Oosterbeek. De Britse veteraan Johnny Peters brengt een saluut aan zijn omgekomen strijdmakkers.
Bij eerdere herdenkingen in Oosterbeek legden Duitse kinderen bloemen en was de Duitse ambassadeur aanwezig. Bij de herdenkingen van het Amerikaanse bombardement van 22 februari 1944 op Nijmegen is sinds een aantal jaren een vertegenwoordiger van de Duitse regering aanwezig. Burgemeester d'Hondt van Nijmegen brak daar destijds een lans voor.