Nieuws

Sensire ontkent beschuldigingen vakbond

VARSSEVELD - Sensire is overvallen door de beschuldigingen van vakbond Abvakabo FNV.
Dat zegt Maarten van Rixtel van de Raad van Bestuur van de Achterhoekse thuiszorgorganisatie. De vakbond stelt dat Sensire al begin 2012 van plan was om 1100 thuiszorgwerknemers op straat te zetten en daar ook nog aan wilde verdienen.
Volgens Abvakabo FNV wil Sensire de werknemers na hun ontslag weer gewoon hun werk laten doen, maar dan als alfahulpen. Dat zijn een soort zelfstandigen, maar met minder rechten dan de werknemers die in vaste dienst zitten. Sensire zou juist daarom in 2012 het alfabemiddelingsbureau Alfasense hebben opgericht. Zo zou de zorginstelling er ook nog aan verdienen, aldus de vakbond.

'Alfasense was oplossing voor problemen thuiszorg'

Van Rixtel wijst de beschuldigingen van de hand. Hij zegt dat Alfasense werd opgericht om een oplossing te bieden voor de problemen in de thuiszorg. Het mooist zou zijn dat cliënten ook na de ontslagen dezelfde medewerkers over de vloer zouden krijgen. De alfaconstructie werd daarin gezien als een geschikte mogelijkheid. Ook omdat veel van de thuiszorgwerknemers van Sensire alfahulpen waren voordat ze in 2009 in vaste dienst kwamen. Toen Sensire in 2012 de werknemers na 3 vaste jaarcontracten niet voor onbepaalde tijd wilde aannemen, wilden sommige medewerkers wel weer als alfahulp aan de slag, aldus Van Rixtel. In januari 2013 zijn we gestopt met alfahulp via Sensire, omdat al snel bleek dat het niet bij onze organisatie paste.

'Sensire is altijd open geweest'

De bestuurder zegt dat Sensire altijd open is geweest over Alfasense. De vakbonden waren er van op de hoogte en ook in de ontslagaanvraag werd Alfasense genoemd, stelt Van Rixtel. Ook zou er geen sprake van zijn dat Sensire verdient aan het bemiddelingsbureau. De 10 procent aandelen die Sensire nog bezit, zouden geen winstuitkering opleveren.