Nieuws

Ontslagen Sensire-medewerkers voelen zich belazerd

VARSSEVELD - Ontslagen thuiszorgmedewerkers van het Achterhoekse Sensire voelen zich belazerd.
Al anderhalf jaar zou Sensire van plan zijn geweest hen te ontslaan om daarna via een Alfaconstructie aan de werknemers te verdienen. Dat zegt vakbond Abvakabo FNV.
De werknemers zouden alfahulpen worden, een soort zzp'ers met veel minder rechten. Sensire richtte in 2012 zelf een bemiddelingsbureau genaamd Alfasense op. Dat moet contacten leggen tussen de alfahulpen en cliënten. De constructie wordt vaker in de thuiszorgsector genoemd om de kosten omlaag te brengen. Maar vakbond Abvakabo FNV beschuldigde Sensire woensdag van kwade opzet. Tot nu toe was de zorginstelling woensdag nog niet bereikbaar voor een reactie.

'Ontslagen medewerkers Sensire benaderd'

Manager Ed de Groot van Alfasense reageerde al wel. Kort nadat de ontslagen bij Sensire bekend werden ondernam Alfasense actie. De Groot vroeg de bij het bureau ingeschreven alfahulpen ontslagen medewerkers van Sensire te benaderen om bij Alfasense aan de slag te gaan. De ontslagen werknemers konden een bonus van 100 euro krijgen voor elke cliënt die ze meenamen.
De actie zou niet zijn besproken met Sensire of door de thuiszorginstelling zijn gefinancieerd. Het is beter voor cliënten dat dezelfde thuiszorghulp bij hen actief blijft, aldus de manager. Ook wilde Alfasense zo werk binnenhalen.
De Groot zelf was vorig jaar enkele maanden bij Sensire actief als interim-manager en hielp de financiën op orde te krijgen. Hij zegt niet betrokken te zijn geweest bij het besluit om Alfasense op te richten. Eind 2012 nam De Groot 90 procent van de aandelen in Alfasense over van Sensire.
Medewerkers van Sensire voerden woensdag actie in Heelweg tegen de ontslagen bij de Achterhoekse organisatie.