Nieuws

Leegstand Achterhoek neemt toe: tot 1 op 14 huizen leeg

WINTERSWIJK - De leegstand van woningen in de Achterhoek is de afgelopen jaren flink toegenomen.
In Winterswijk steeg de leegstand in vijf jaar tijd met 64 procent, in Doetinchem met 54 procent en ook in de andere gemeenten staan er nu meer huizen leeg dan vijf jaar geleden, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. In Winterswijk staat 1 op de 14 huizen leeg.

Gebouwd voor leegstand

2,5 jaar geleden waarschuwde de provincie al dat er in deze regio veel meer huizen werden gebouwd dan dat er vraag naar is. Sindsdien nam de woningvoorraad in de Achterhoek toe met ruim 1100 woningen. De leegstand nam in hetzelfde jaar toe met 970 stuks.
Leegstand van huizen is een probleem voor onder meer de leefbaarheid van de buurt, waarschuwt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Door de aanhoudende crisis op de woningmarkt is de leegstand in het grootste deel van het land toegenomen, maar (toekomstige) krimpregio's zoals de Achterhoek, hebben hier extra last van. Huizen worden moeilijker verkocht en staan dus langer leeg.

1 op 25 huizen staat leeg

In heel Gelderland nam de leegstand de afgelopen jaren toe: van 3,9 procent in 2008 naar 4,3 procent in 2012. Daarmee doet de provincie het nog behoorlijk en zit in de middenmoot van het land. In Zuid-Holland en Zeeland is leegstand van huizen het grootste probleem (6,6 en 6,3 procent), in Flevoland nauwelijks (2,9 procent).
Meer dan 1 op 25 huizen staat momenteel leeg in de provincie, maar de verschillen binnen Gelderland zijn flink. Zo is leegstand nauwelijks een probleem in de buurgemeenten van Arnhem en Nijmegen: Westervoort, Wijchen en Beuningen vormen de top 3 van Gelderse gemeenten met de minste leegstand.
Volgens Hans Suurmond van de Regio Achterhoek moeten de leegstandscijfers daar wel worden genuanceerd. De leegstand kan bijvoorbeeld komen omdat er plannen zijn in de buurt van huizen: een weg die verandert, het ontwikkelen van een bedrijventerrein of woningen worden gesloopt.

Kijk hier voor de leegstand in uw eigen gemeente: